Pierogi ruskie
Bardzo prosty przepis na pyszne pierogi ruskie w delikatnym pszennym cieście. Świetny pomysł na obiad.
SKŁADNIKI
Porcja na około 15 pierogów.
CIASTO:
- 300g mąki pszennej (+ mąka do przyprószenia i wyrabiania)
- 50ml oleju
- 130ml gorącej wody
- pół łyżki soli
FARSZ:
- 300g ugotowanych ziemniaków
- 300g tłustego twarogu
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz (łyżeczka)
OKRASA:
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oleju
- kilka listków posiekanej natki pietruszki do ozdoby
CZAS PRZYGOTOWANIA
50min.
PRZYGOTOWANIE
Siekamy cebulę w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną i polaną olejem patelnię (możemy połączyć cebulę oraz olej z porcji z farszu i okrasy – przygotowanie jest identyczne). Cebulkę podsmażamy na patelni aż się ładnie zeszkli i będzie się „rozpływać”.
Ugotowane wcześniej i wystudzone ziemniaki dodajemy do twarogu, dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz i rozgniatamy. Następnie dodajemy część zeszklonej cebulki – około 2/3 (mniejszą część zostawiamy na patelni do okrasy). Całość mieszamy.
Następnie przygotowujemy ciasto na pierogi. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej oraz gorącą wodę i całość mieszamy, najlepiej ręką (uważaj, żeby woda nie była zbyt gorąca, żeby się nie poparzyć). Im cieplejsza woda tym ciasto będzie bardziej elastyczne i ładnie się wyrobi. Po uzyskaniu jednolitej masy wykładamy ciasto na przyprószoną mąką stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Dzielimy ciasto na kilkanaście równych porcji i formujemy z nich kulki. Następnie rozwałkowujemy na cienki placek.
Na rozwałkowany kawałek ciasta nakładamy farsz i formujemy pierogi.
Po ulepieniu wszystkich pierogów do dużego garnka (około 5l) wlewamy wodę do 3/4 głębokości, dodajemy 30ml oleju i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy pierogi i od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię odliczamy 5min – po tym czasie pierogi wyciągamy na durszlak.
Teraz pierogi wykładamy na talerz, polewamy wcześniej przygotowaną okrasą, posypujemy posiekaną natką pietruszki i gotowe.
Smacznego!