Jogurtowo-truskawkowe ciasto z białą czekoladą
Cudownie puszyste i pyszne ciasto jogurtowo-truskawkowe z białą czekoladą. Idelany deser na ciepłe dni. Zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Bardzo prosty przepis, niewymagający wiele czasu.
SKŁADNIKI
- 700g jogurtu naturalnego
- 200g świeżych truskawek
- 1 łyżka cukru pudru
- 100g białej czekolady
- 4 łyżeczki żelatyny spożywczej (ilość w zależności od receptury na opakowaniu)
- odrobina wrzątku
- kilka listków świeżej mięty do ozdoby
CZAS PRZYGOTOWANIA
30min + czas chłodzenia ciasta
PRZYGOTOWANIE
Do przygotowania jogurtowo-truskawkowego ciasta z białą czekoladą potrzebna nam będzie okrągła miseczka o pojemności około 0,75l, w której będziemy formować nasze ciasto.
Miseczkę owijamy od środka folią spożywczą, tak aby pokryć całe wnętrze (staraj się, aby folia miała jak najmniej zagięć – wtedy ciasto będzie wyglądało ładniej). Zostaw kawałek folii wychodzący poza miseczkę, tak aby później było łatwiej ją zdjąć.
Truskawki kroimy na plasterki i część z znich układamy we wnętrzu miseczki (wybierz naładniejsze kawałki) – resztę truskawek kroimy na drobniejsze części i pozostawiamy na później.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku – mieszamy dokładnie aby nie pozostały grudki (niektóre żelatyny różnią się od siebie dlatego sprawdź na opakowaiu jaka jest proporcja na 1l wody. U mnie do 1l wody potrzeba 5-6 łyżeczek żelatyny (wg. receptury na opakowaniu) – potrzebujemy w tym przypadku żelatyny na 0,7l wody, więc ja dodałam 4 łyżeczki żelatyny).
Do oddzielnej miski wkładamy jogurt z cukrem pudrem i ubijamy, żeby masa była jak najbardziej puszysta.
W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Aby to zrobić naszykuj mały garnek z wodą (około 1/4 głębokości garnka) i szklaną miseczkę, do której wrzucamy czekoladę (miseczka musi być nieco większa niż średnica garnka żeby nie wpadła nam do środka). Gotujemy wodę a miseczkę trzymamy nad garnkiem tak aby czekolada się ładnie rozpuściła.
Gdy czekolada będzie już praktycznie płynna dodajemy ją do masy jogurtowej, wlewając bardzo powoli i cały czas mieszając.
Teraz powoli dodajemy żelatynę partiami i miksujemy całość na wysokich obrotach – żelatyna pod wpływem zimna szybko się ścina dlatego sprawdź, czy nie pozostały grudki – wymieszaj bardzo dobrze.
Na koniec dodajemy pozostałe truskawki i całość mieszamy.
Teraz naszą masę delikatnie wlewamy do miseczki wyłożonej truskawkami, tak aby truskawki się nie poodklejały od ścianki. Masa powinna wypełnić całość miseczki – ułatwi nam to późniejsze jej wyciąganie.
Ciasto wkładamy do lodówki pod przykryciem na kilka godzin – tak aby się ścięło.
Gdy ciasto stężeje możemy je wyciągnąć na talerzyk.
Przyłóż duży talerz do góry miseczki, tak aby zakrył cały obwód miseczki i szybko przewróć „do góry nogami”.
Ściągnij delikatnie miseczkę i folię. Ciasto jest gotowe do jedzenia.
Smacznego!