Pierożki „sakiewki” z mięsem

Pierożki „sakiewki” z mięsem

Bardzo delikatne pierożki w kształcie sakiewek z mięsem wołowym, niezwykle soczyste w środku. Każdy fan tradycyjnych pierogów z mięsem będzie zachwycony tym przepisem.

SKŁADNIKI

Porcja na około 20 pierożków.

CIASTO:

  • 300g mąki pszennej (+ mąka do przyprószenia i wyrabiania)
  • 50ml oleju
  • 130ml gorącej wody
  • pół łyżki soli

FARSZ:

  • 450g mielonego mięsa wołowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • garść świeżej natki pietruszki
  • 50ml oleju
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku

DODATKOWO:

  • 80g kwaśnej śmietany (12% lub 18%)

CZAS PRZYGOTOWANIA

50min.

PRZYGOTOWANIE

Cebulę oraz czosnek siekamy na bardzo drobną kosteczkę.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, wsypujemy cebulę z czosnkiem i powoli dusimy aż będą miękkie.

W misce szykujemy farsz – dodajemy surowe mielone mięso, wbijamy jedno jajko, dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki i dokładamy cebulkę z czosnkiem (i całością oleju) przygotowaną wcześniej i wystudzoną. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Nie martw się zawartością surowego mięsa w tym przepisie – mięso z pewnością będzie idealnie ugotowane po czasie spędzonym we wrzątku przy gotowaniu całości. Gotowanie czy smażenie mięsa przed dodaniem go do ciasta sprawi, że nasze pierogi będą suche w środku.

Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi.
Do oddzielnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej oraz gorącą wodę (uważaj, żeby woda nie była zbyt gorąca, żeby się nie poparzyć).
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie ciasto wykładamy na przyprószoną mąką stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy.

Ciasto dzielimy na 20 części i formujemy je w kształt kulki, następnie rozwałkowujemy na płaski, okrągły placek i nakładamy farsz.

Ciasto zlepiamy w kształt sakiewek. Wystarczy dwa przeciwległe punkty skleić do siebie na środku, później powtórzyć czynność z kolejnymi punktami i tak do końca aż nasz pierożek będzie gotowy (upewnij się, że ciasto się dobrze skleiło, żeby nie rozpadło się podczas gotowania).

Gdy nasze sakiewki będą już gotowe gotujemy wodę z dodatkiem odrobiny oleju w dużym, 5l garnku (zapełnionym do 3/4 pojemności).
Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy kolejno nasze pierożki. Od momentu kiedy zaczną wypływać na powierzchnię odliczamy 5min – po tym czasie wyciągamy pierożki na durszlak a później nakładamy na talerz.

Świetnym dodatkiem do tych pierogów jest zwykła kwaśna śmietana.

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *