Masło orzechowe
Domowej roboty masło orzechowe, o kremowej konsystencji. Naturalny skład, pełnia smaku no i o ile taniej!
Idealny dodatek do kanapek czy deserów.
O zrobienie tego przepisu poprosiła mnie młodsza siostra. Chciała masło z dobrym składem i „lejące się”, więc postanowione – zrobiłam!:)
SKŁADNIKI
Porcja na około 350-400ml masła.
- 500g obranych orzeszków ziemnych
- łyżeczka soli
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min.
PRZYGOTOWANIE
Na samym wstępie napiszę, że do przygotowania masła orzechowego będzie nam potrzebny mocny blender (ja mam kielichowy – 600W, ale musiałam robić kilka przerw, bo się grzał – trzeba uważać:)).
Na początku musimy uprażyć wszystkie orzechy na rozgrzanej patelni, cały czas mieszając – trzeba uważać, bo orzechy szybko się przypalają, a przez to stają się gorzkie. Jeżeli przytrafi nam się przypalenie kilku to najlepiej je odłożyć od całości, żeby nie popsuć smaku naszego masła.
Gdy orzechy będą już uprażone i wystygną wrzucamy je do blendera i mieszamy, co chwilę robiąc przerwy aby nie spalić blendera. W międzyczasie dosypujemy łyżeczkę soli i blendujemy dalej.
W zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać to tak długo blendujemy.
Ja zrobiłam bardzo aksamitną masę o lekko płynnej konsystencji.
Gdy masło będzie już całkowicie zblendowane przekładamy je do słoiczków i przechowujemy w lodówce (do miesiąca).
Czasami się zdarza, że tłuszcz zawarty w orzechach oddziela się od całości masy – wtedy wystarczy co jakiś czas zamieszać (to nie jest oznaka zepsucia).
Szybko, pysznie i jak zdrowo:)
Smacznego!