Sernik z brzoskwiniami
Puszysty sernik z brzoskwiniami na biszkoptowym spodzie. Ten przepis dostałam kilka lat temu od mojej siostry i jest to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Cudownie puszysty, niemalże jak chmurka, z delikatnym spodem. Polecam gorąco ten przepis – będzie Waszym ulubionym:)
SKŁADNIKI
Porcja na dużą okrągłą blaszkę (średnica około 28cm).
- 1kg mielonego twarogu (ja używam gotowego zmielonego twarogu „sernikowego” w wiaderku)
- 1,5 szklanki cukru (szklanka ma u mnie 250ml pojemności)
- 500ml śmietany kremówki 36%
- 80g budyniu śmietankowego bez dodatku cukru (2 opakowania)
- 8 jajek (4 całe jajka i dodatkowo 4 żółtka – pozostałe białka odkładamy)
- 150g biszkoptów (ciastek)
- około 600g brzoskwiń z puszki
CZAS PRZYGOTOWANIA
80min.
PRZYGOTOWANIE
Brzoskwinie wyciągamy z puszki i odsączamy z nich sok. Następnie kroimy w kostkę ok 1cm i jeszcze chwilę odsączamy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Do osobnej miski dodajemy zmielony twaróg, cukier, budyń, jajka (4 całe jajka i dodatkowo 4 żółtka) i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy (cukier powinien się rozpuścić).
Gdy masa twarogowa będzie dobrze wymieszana dodajemy ubitą śmietanę kremówkę i teraz za pomocą łyżki delikatnie mieszamy, żeby masa pozostała jak najbardziej puszysta.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.
Okrągłą blaszkę obkładamy papierem do pieczenia i na jej spodzie układamy biszkopty, tak aby zakryć cały spód.
Teraz wlewamy delikatnie naszą masę twarogową i posypujemy pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.
Gdy piekarnik będzie już nagrzany wsadzamy sernik na środkowy poziom i pieczemy około 65min (pod koniec pieczenia sprawdźmy czy brzoskwinie się nie przypalają – jeżeli tak to nakryj całość folią aluminiową i piecz dalej).
Po upieczeniu wyciągamy nasz sernik z piekarnika i czekamy aż wystygnie.
Smacznego!