Chleb kukurydziany z sezamem

Chleb kukurydziany z sezamem

Przepis na pyszny chleb kukurydziany z dodatkiem sezamu. Idealnie chrupiąca skórka i delikatny miąższ.

SKŁADNIKI

Porcja na jeden bochenek chleba.

ZACZYN:

  • 80g zakwasu żytniego (przepis na domowy zakwas znajdziesz tutaj) lub 15g świeżych drożdży
  • 100g mąki pszennej
  • 100ml ciepłej wody

CIASTO NA CHLEB:

  • wcześniej przygotowany zaczyn
  • 100g mąki pszennej chlebowej (typ 720 lub 750)
  • 150g mąki kukurydzianej
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • łyżeczka soli
  • około 150g sezamu białego
  • 220ml ciepłej wody

DODATKOWO:

  • odrobina masła do posmarowania blaszki
  • łyżka bułki tartej lub zmielonych płatków kukurydzianych do obsypania blaszki

CZAS PRZYGOTOWANIA

60min + czas wyrastania zaczynu i ciasta oraz dzień wcześniej „nakarmienie” zakwasu (jeżeli użyjesz zwykłych drożdży to czas wyrastania ciasta będzie krótszy).

PRZYGOTOWANIE

Dzień przed pieczeniem chleba wyciągamy nasz zakwas z lodówki i gdy osiągnie temperaturę pokojową (około 1h) „karmimy” go używając 3 łyżki mąki żytniej razowej, typ 2000 i około 5 łyżek ciepłej przegotowanej wody (nie gorącej!). Całość mieszamy i odstawiamy na noc do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym i ciemnym miejscu.
Przepis na domowy zakwas wraz z przygotowaniem go do pieczenia znajdziesz tutaj.
Jeżeli zdecydujesz się wykonać ten przepis na zwykłych drożdżach to ten krok pomijamy.

Następnego dnia szykujemy zaczyn do naszego chleba.
W tym celu do miski wkładamy 80g zakwasu (lub 15g świeżych drożdży), 100g mąki pszennej oraz 100ml ciepłej wody (nie gorącej!). Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na około godzinę.

Gdy zaczyn już wyrośnie dosypujemy do niego mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, dolewamy wodę, dosypujemy większą część ziaren sezamu (zostawiamy trochę do posypania chleba), dodajemy sól oraz cukier i całość dokładnie mieszamy.

Tak przygotowane ciasto odstawiamy do ciepłego miejsca, pod przykryciem na około 2h.

Po tym czasie przygotowujemy blaszkę do pieczenia – możemy użyć zwykłej okrągłej blaszki o średnicy około 20cm lub okrągłego naczynia żaroodpornego – ja właśnie takiego używam. Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub zmielonymi płatkami kukurydzianymi, aby chleb nam nie przywierał do naczynia.

Teraz przekładamy nasze ciasto do blaszki (starajmy się uformować delikatny „kopiec” z ciasta, aby chleb po upieczeniu nie był płaski, tylko miał ładny, okrągły kształt). Ciasto posypujemy resztą sezamu i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30min pod przykryciem do ciepłego miejsca.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem i wkładamy na jego dno naczynie żaroodporne z 200ml wody – dzięki temu nasz chleb będzie fajnie upieczony.

Przed pieczeniem chleba smarujemy go delikatnie wodą – to sprawi, że skórka po upieczeniu będzie chrupiąca:) Dodatkowo możemy w naszym chlebie zrobić nacięcia dla ozdoby, np kratkę, lub poprzeczne paski (do połowy głębokości ciasta).
Gdy ciasto wyrośnie, a piekarnik będzie już nagrzany, wkładamy nasz chleb na środkowy poziom (nie wyciągamy naczynia z wodą) i tak pieczemy około 45-50min, aż chleb się ładnie zarumieni.

Po upieczeniu chleba wyciągamy go z blaszki na kratkę do wystygnięcia.

Chleb obłędnie smakuje jeszcze trochę ciepły:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *