Zupa tajska z kurczakiem
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym to idealna opcja jeżeli jesteście fanami kuchni orientalnej.
SKŁADNIKI
Porcja na około 5-6 osób.
- 500g mięsa z piersi kurczaka
- 2 średniej wielkości czerwone cebule
- łyżeczka startego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 3 papryczki chili
- 1 średniej wielkości pomidor malinowy
- 1 limonka
- 400ml mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła)
- 70ml sosu sojowego
- 1,5l wody
- 300g makaronu ryżowego (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
- garść posiekanego szczypiorku jako dodatek
- pieprz do smaku
CZAS PRZYGOTOWANIA
40min.
PRZYGOTOWANIE
Czosnek siekamy w cienkie plasterki a chili w bardzo drobną kosteczkę (pamiętaj, aby przed pokrojeniem chili usunąć z niego wszystkie nasionka i najlepiej krój je w rękawiczkach). Imbir ścieramy na tarce na małym oczku lub bardzo drobno siekamy.
Szykujemy średniej wielkości garnek z grubym dnem (min. 3l) i rozpuszczamy w nim łyżkę oleju kokosowego (lub masła) następnie dorzucamy do niego czosnek, chili i imbir – chwilę smażymy na średnim ogniu.
Po chwili dodajemy kurczaka pokrojonego w dużą kostkę i smażymy go przez chwilę, przewracając co jakiś czas na drugą stronę.
Dodajemy cebulę i całość dusimy pod przykryciem kilka minut.
Teraz dolewamy wodę i czekamy aż całość się zagotuje.
Po tym czasie dolewamy mleczko kokosowe (przed otwarciem puszki możesz wstrząsnąć kilka razy, aby mleczko miało jednakową konsystencję) i
zmniejszamy ogień.
Dodajemy sos sojowy i pokrojony w kostkę pomidor. Do zupy wkrapiamy sok z całej limonki. Dodajemy świeżo mielony pieprz do smaku, mieszamy i czekamy aż całość się zagotuje (nie ma potrzeby dodawania soli do tego dania, gdyż sos sojowy jest wystarczająco słony).
W międzyczasie gotujemy makaron ryżowy (około 5min) – odlewamy na durszlak do odsączenia.
Teraz na głęboki talerz nakładamy makaron, wlewamy zupę i posypujemy świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!