Pełnoziarnisty chleb pszenny z czarnuszką

Pełnoziarnisty chleb pszenny z czarnuszką

Pełnoziarnisty chleb pszenny z dodatkiem czarnuszki, słonecznika, białego sezamu i płatków owsianych. Pięknie pachnący i chrupiący, idealny na śniadanie.

SKŁADNIKI

Porcja na jeden bochenek chleba.

ZACZYN:

  • 80g żytniego zakwasu (przepis na domowej roboty zakwas znajdziesz tutaj) lub 15g świeżych drożdży
  • 100g mąki pszennej
  • 100ml ciepłej wody

CIASTO NA CHLEB:

  • wcześniej przygotowany zaczyn
  • 250g mąki pszennej chlebowej (typ 720 lub 750)
  • 250ml ciepłej wody
  • 10g czarnuszki
  • 100g słonecznika
  • 30g sezamu białego
  • 40g płatków owsianych (zwykłych lub górskich)
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • łyżeczka soli

DODATKOWO:

  • odrobina masła do posmarowania blaszki
  • łyżka bułki tartej lub zmielonych płatków kukurydzianych do obsypania blaszki
  • garść ulubionych ziaren do posypania chleba (u mnie słonecznik i czarnuszka)

CZAS PRZYGOTOWANIA

60min + czas wyrastania zaczynu i ciasta oraz dzień wcześniej „nakarmienie” zakwasu (jeżeli użyjesz zwykłych drożdży to czas wyrastania ciasta będzie krótszy).

PRZYGOTOWANIE

Dzień przed pieczeniem chleba wyciągamy nasz zakwas z lodówki i gdy osiągnie temperaturę pokojową (około 1h) „karmimy” go używając 3 łyżki mąki żytniej razowej, typ 2000 i około 5 łyżek ciepłej przegotowanej wody (nie gorącej!). Całość mieszamy i odstawiamy na noc do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym i ciemnym miejscu.
Przepis na domowy zakwas wraz z przygotowaniem go do pieczenia znajdziesz tutaj.
Jeżeli zdecydujesz się wykonać ten przepis na zwykłych drożdżach to ten krok pomijamy.

Następnego dnia szykujemy zaczyn do naszego chleba.
W tym celu do miski wkładamy 80g zakwasu (lub 15g świeżych drożdży), 100g mąki pszennej oraz 100ml ciepłej wody (nie gorącej!). Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na około godzinę.

Gdy nasz zaczyn już wyrośnie dodajemy do niego mąkę, wszystkie ziarna, cukier, sól i dolewamy wodę (całość dokładnie mieszamy).
Jeżeli zdecydujesz się na zmianę proporcji ziaren lub chcesz użyć innych – śmiało:) – możesz użyć czego tylko dusza zapragnie. Pamiętaj tylko, gdy używasz czarnuszki uważaj z jej ilością – czarnuszka jest bardzo specyficzna i ma bardzo intensywny smak (szczególnie po upieczeniu) – ja dodałam jedynie 10g (nie 100g, jak słonecznika) i była fajnie wyczuwalna.

Po wymieszaniu dokładnie naszego ciasta odstawiamy go do ciepłego miejsca pod przykryciem na około 2h.

Po tym czasie przygotowujemy okrągłą blaszkę (lub naczynie żaroodporne) o średnicy około 20cm – smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub zmielonymi płatkami kukurydzianymi.

Następnie przekładamy nasze ciasto do blaszki i staramy się uformować je w kształcie „kopca”, żeby chleb miał ładny kształt po upieczeniu.

Posypujemy chleb ulubionymi ziarnami i odstawiamy pod przykryciem do ciepłego miejsca na około 1h.

Po tym czasie nagrzewamy piekarnik na 190 stopni – góra-dół.

Wyrośnięty chleb smarujemy niewielką ilością wody, żeby skórka była chrupiąca i robimy ozdobne nacięcia, np. kratkę, przekątne paski, krzyżyk.

Gdy piekarnik będzie już nagrzany wstawiamy chleb na środkowy poziom i pieczemy około 45min (pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy skórka za bardzo się nie przypieka).

Po tym czasie wyjmujemy nasz chleb z piekarnika, wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *