Pełnoziarnisty chleb pszenny z czarnuszką
Pełnoziarnisty chleb pszenny z dodatkiem czarnuszki, słonecznika, białego sezamu i płatków owsianych. Pięknie pachnący i chrupiący, idealny na śniadanie.
SKŁADNIKI
Porcja na jeden bochenek chleba.
ZACZYN:
- 80g żytniego zakwasu (przepis na domowej roboty zakwas znajdziesz tutaj) lub 15g świeżych drożdży
- 100g mąki pszennej
- 100ml ciepłej wody
CIASTO NA CHLEB:
- wcześniej przygotowany zaczyn
- 250g mąki pszennej chlebowej (typ 720 lub 750)
- 250ml ciepłej wody
- 10g czarnuszki
- 100g słonecznika
- 30g sezamu białego
- 40g płatków owsianych (zwykłych lub górskich)
- łyżeczka cukru trzcinowego
- łyżeczka soli
DODATKOWO:
- odrobina masła do posmarowania blaszki
- łyżka bułki tartej lub zmielonych płatków kukurydzianych do obsypania blaszki
- garść ulubionych ziaren do posypania chleba (u mnie słonecznik i czarnuszka)
CZAS PRZYGOTOWANIA
60min + czas wyrastania zaczynu i ciasta oraz dzień wcześniej „nakarmienie” zakwasu (jeżeli użyjesz zwykłych drożdży to czas wyrastania ciasta będzie krótszy).
PRZYGOTOWANIE
Dzień przed pieczeniem chleba wyciągamy nasz zakwas z lodówki i gdy osiągnie temperaturę pokojową (około 1h) „karmimy” go używając 3 łyżki mąki żytniej razowej, typ 2000 i około 5 łyżek ciepłej przegotowanej wody (nie gorącej!). Całość mieszamy i odstawiamy na noc do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym i ciemnym miejscu.
Przepis na domowy zakwas wraz z przygotowaniem go do pieczenia znajdziesz tutaj.
Jeżeli zdecydujesz się wykonać ten przepis na zwykłych drożdżach to ten krok pomijamy.
Następnego dnia szykujemy zaczyn do naszego chleba.
W tym celu do miski wkładamy 80g zakwasu (lub 15g świeżych drożdży), 100g mąki pszennej oraz 100ml ciepłej wody (nie gorącej!). Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na około godzinę.
Gdy nasz zaczyn już wyrośnie dodajemy do niego mąkę, wszystkie ziarna, cukier, sól i dolewamy wodę (całość dokładnie mieszamy).
Jeżeli zdecydujesz się na zmianę proporcji ziaren lub chcesz użyć innych – śmiało:) – możesz użyć czego tylko dusza zapragnie. Pamiętaj tylko, gdy używasz czarnuszki uważaj z jej ilością – czarnuszka jest bardzo specyficzna i ma bardzo intensywny smak (szczególnie po upieczeniu) – ja dodałam jedynie 10g (nie 100g, jak słonecznika) i była fajnie wyczuwalna.
Po wymieszaniu dokładnie naszego ciasta odstawiamy go do ciepłego miejsca pod przykryciem na około 2h.
Po tym czasie przygotowujemy okrągłą blaszkę (lub naczynie żaroodporne) o średnicy około 20cm – smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub zmielonymi płatkami kukurydzianymi.
Następnie przekładamy nasze ciasto do blaszki i staramy się uformować je w kształcie „kopca”, żeby chleb miał ładny kształt po upieczeniu.
Posypujemy chleb ulubionymi ziarnami i odstawiamy pod przykryciem do ciepłego miejsca na około 1h.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik na 190 stopni – góra-dół.
Wyrośnięty chleb smarujemy niewielką ilością wody, żeby skórka była chrupiąca i robimy ozdobne nacięcia, np. kratkę, przekątne paski, krzyżyk.
Gdy piekarnik będzie już nagrzany wstawiamy chleb na środkowy poziom i pieczemy około 45min (pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy skórka za bardzo się nie przypieka).
Po tym czasie wyjmujemy nasz chleb z piekarnika, wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.
Smacznego!