Makaron ryżowy z krewetkami

Makaron ryżowy z krewetkami

Superszybki i mega smaczny przepis na makaron ryżowy z krewetkami i sezamem. Jeżeli jesteście fanami kuchni azjatyckiej – to jest strzał w dziesiątkę.

SKŁADNIKI

Porcja na 2 osoby.

SOS:

  • 250g krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 spore dymki z zieloną częścią
  • 80ml sosu sojowego
  • 3-4 łyżki sezamu
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki startego imbiru

MARYNATA:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z połowy limonki

DODATKOWO:

  • 250g makaronu ryżowego (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
  • połowa limonki

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 min.

PRZYGOTOWANIE

Krewetki myjemy i obieramy z pancerzyka, odrywamy ogonki. Następnie przekładamy do miseczki i skrapiamy sosem sojowym i sokiem z połowy limonki. Odstawiamy na chwilę, żeby się zamarynowały (krewetki wystarczy zamarynować przed samym rozpoczęciem przygotowania dania – nie potrzebują dużo czasu).

Na mocno rozgrzanej i suchej patelni prażymy przez chwilę sezam co chwila mieszając i pilnując, żeby się nie przypalił.

W oddzielnym garnku gotujemy makaron ryżowy (około 3min). Po ugotowaniu odlewamy na durszlak i zalewamy zimną wodą.

Na głębokiej patelni lub w woku roztapiamy olej kokosowy.
Siekamy drobno chili (pamiętaj żeby usunąć wszystkie pestki z papryczki i najlepiej siekać ją w rękawiczkach, żeby uniknąć pieczenia), czosnek, ścieramy na tarce, na małym oczku imbir i całość dorzucamy do patelni z rozgrzanym olejem kokosowym – chwilę smażymy.

Siekamy cebulkę dymkę (białą część) i dorzucamy do patelni. Zieloną część dymki zostawiamy na koniec. Całość chwilę smażymy.

Po kilku minutach dolewamy sos sojowy i czekamy aż się zagotuje.

Teraz do patelni dorzucamy zamarynowane krewetki i uprażony sezam (możemy odrobinę zostawić do ozdoby). Smażymy tak około 3-4 min na dużym ogniu.

Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej makaron ryżowy i dosypujemy drobno posiekaną część dymki (szczypior) – smażymy około 1-2min.

Danie wykładamy na głęboki talerz, posypujemy sezamem i szczypiorkiem i dodajemy limonkę do pokropienia. I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *