Pad thai z krewetkami
Makaron smażony Pad thai z krewetkami. Szybki przepis na wyśmienity tajski makaron.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 osoby.
- 250g krewetek
- 200g makaronu ryżowego – wstążki (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 2 dymki
- 2 łyżki pędów bambusa
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 jajka
- 2 łyżki pasty tamaryndowej
- 4 łyżki sosu rybnego
- 1 limonka
- 3 łyżki cukru trzcinowego
DODATKOWO:
- 30g orzeszków ziemnych do posypania
- garść posiekanego szczypiorku do posypania
- pół limonki do podania
CZAS PRZYGOTOWANIA
20 min.
PRZYGOTOWANIE
Krewetki obieramy z pancerzyka, usuwamy ogonek i dokładnie myjemy. Następnie skrapiamy je sokiem z połowy limonki. Odstawiamy na chwilę, aby się zamarynowały (krewetki wystarczy zamarynować chwilę przed rozpoczęciem przyrządzania dania).
Makaron ryżowy gotujemy około 3 min. Po ugotowaniu odlewamy makaron na durszlak i zalewamy zimną wodą.
Orzeszki ziemne siekamy na drobne kawałeczki i odkładamy na później.
Na głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy olej sezamowy. Siekamy w plasterki czosnek i papryczki chili (pamiętaj o usunięciu pestek z papryczek) i dodajemy do woka. Następnie siekamy dymkę – białą część (zieloną część zostawiamy na koniec) i dodajemy razem z pędami bambusa. Całość smażymy kilka minut.
Teraz do woka dorzucamy krewetki – smażymy 2 min a następnie wbijamy jajka i smażymy chwilę.
Dodajemy pastę tamaryndową, sos rybny, sok z połowy limonki oraz cukier trzcinowy – całość dokładnie mieszamy i po chwili dodajemy ugotowany wcześniej makaron – ponownie dokładnie mieszamy i smażymy około 3min.
Na koniec dodajemy zieloną część z dymki (szczypior) i jeszcze raz mieszamy. Teraz nasze danie można przełożyć na talerze.
Danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem i zmielonymi orzeszkami ziemnymi. Dodajemy ćwiartkę limonki jako dodatek do pokropienia wg uznania.
Smacznego!