Pad thai z krewetkami

Pad thai z krewetkami

Makaron smażony Pad thai z krewetkami. Szybki przepis na wyśmienity tajski makaron.

SKŁADNIKI

Porcja na 2 osoby.

  • 250g krewetek
  • 200g makaronu ryżowego – wstążki (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 2 dymki
  • 2 łyżki pędów bambusa
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki pasty tamaryndowej
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 1 limonka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

DODATKOWO:

  • 30g orzeszków ziemnych do posypania
  • garść posiekanego szczypiorku do posypania
  • pół limonki do podania

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 min.

PRZYGOTOWANIE

Krewetki obieramy z pancerzyka, usuwamy ogonek i dokładnie myjemy. Następnie skrapiamy je sokiem z połowy limonki. Odstawiamy na chwilę, aby się zamarynowały (krewetki wystarczy zamarynować chwilę przed rozpoczęciem przyrządzania dania).

Makaron ryżowy gotujemy około 3 min. Po ugotowaniu odlewamy makaron na durszlak i zalewamy zimną wodą.

Orzeszki ziemne siekamy na drobne kawałeczki i odkładamy na później.

Na głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy olej sezamowy. Siekamy w plasterki czosnek i papryczki chili (pamiętaj o usunięciu pestek z papryczek) i dodajemy do woka. Następnie siekamy dymkę – białą część (zieloną część zostawiamy na koniec) i dodajemy razem z pędami bambusa. Całość smażymy kilka minut.

Teraz do woka dorzucamy krewetki – smażymy 2 min a następnie wbijamy jajka i smażymy chwilę.

Dodajemy pastę tamaryndową, sos rybny, sok z połowy limonki oraz cukier trzcinowy – całość dokładnie mieszamy i po chwili dodajemy ugotowany wcześniej makaron – ponownie dokładnie mieszamy i smażymy około 3min.

Na koniec dodajemy zieloną część z dymki (szczypior) i jeszcze raz mieszamy. Teraz nasze danie można przełożyć na talerze.

Danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem i zmielonymi orzeszkami ziemnymi. Dodajemy ćwiartkę limonki jako dodatek do pokropienia wg uznania.

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *