Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką to idealny pomysł na sezonowe ciasto. Cudowne połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodką kruszonką i delikatnym ciastem.

SKŁADNIKI

CIASTO:

  • 250g mąki pszennej
  • 200g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

KRUSZONKA:

  • 80g miękkiego masła
  • 150g mąki pszennej
  • 120g cukru trzcinowego

DODATKOWO:

  • około 10 średnich łodyg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

CZAS PRZYGOTOWANIA

80min.

PRZYGOTOWANIE

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki aby podczas miksowania i robienia kruszonki było miękkie.

Rabarbar myjemy i obieramy. Następnie kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu) i posypujemy cukrem. Tak smażymy około 5 min cały czas mieszając. Rabarbar nie powinien wypuścić za dużo soku w tym czasie. Gdy rabarbar przestygnie przecedzamy go na sitku (sok pozostały z rabarbaru idealnie nadaje się do wypicia jako kompot:)).

W dużej misce miksujemy do gładkiej masy masło i cukier. Po chwili dodajemy po kolei jajka i dokładnie miksujemy.
Na koniec dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy.

Teraz w osobnej miseczce przygotowujemy kruszonkę – dodajemy masło, cukier trzcinowy i mąkę i całość mieszamy ręką, aż kruszonka będzie miała odpowiednią konsystencję.

Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem.

Blaszkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do blaszki, następnie kładziemy odcedzony rabarbar. Teraz dodajemy rozdrobnioną w palcach kruszonkę.

Gdy piekarnik będzie już nagrzany wkładamy nasze ciasto na środkowy poziom na około 1h.

Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia (choć nie ukrywam, że rewelacyjnie smakuje jeszcze ciepłe;)).

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *