Makaron udon z owocami morza i warzywami
Smażony makaron udon z owocami morza i warzywami na ostro. Szybki przepis na pyszny orientalny obiad.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 osoby.
- 250g mieszanki owoców morza (np. krążki kalmara, omułki, krewetki, ośmiorniczki) – ja używam mrożonej mieszanki, wcześniej blanszowanej – przed przygotowaniem należy mieszankę rozmrozić
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 średnia marchew
- 2 garście różyczek brokuła
- 2 garście zielonej fasolki szparagowej
- 1 szklanka pędów bambusa
- 3 papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 2 dymki z zieloną częścią
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 300g świeżego makaronu udon (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
- 2 łyżki białego sezamu
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min.
PRZYGOTOWANIE
Siekamy drobno papryczki chili (bez pestek), czosnek siekamy w plasterki, białą część dymki kroimy w drobną kostkę (zieloną część zostawiamy na koniec), imbir trzemy na tarce na małym oczku (lub bardzo drobno siekamy).
Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej sezamowy i dodajemy posiekane składniki – chwilę smażymy.
Za chwilę dodajemy pędy bambusa i dalej smażymy.
W międzyczasie gotujemy makaron udon – do wrzącej wody wkładamy makaron na około 1 minutę, następnie odlewamy i zalewamy zimną wodą – odcedzamy na durszlaku. Ja używam makaron udon widoczny na zdjęciu poniżej.
Szykujemy warzywa: marchew obieramy i kroimy w cienkie słupki, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, a z fasolki usuwamy końce – tak przygotowane warzywa dodajemy do patelni i smażymy przez chwilę.
Następnie dodajemy sos rybny, sos sojowy i sezam i jeszcze chwilę smażymy.
Teraz do całości dodajemy owoce morza i smażymy około 3 minuty.
Na koniec do woka dodajemy ugotowany wcześniej makaron i zieloną część dymki (szczypior) – mieszamy i smażymy jeszcze przez 2-3 min.
Całość wykładamy na głęboki talerz i posypujemy odrobiną szczypioru. I gotowe:)
Smacznego!