Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami
Smażony makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami z dodatkiem sezamu. Szybki przepis na smaczne orientalne danie.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 osoby.
SOS:
- 250g mięsa z piersi kurczaka
- 1 średnia marchewka
- 1 czerwona papryka
- 150g groszku cukrowego
- 1 łyżka startego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki białego sezamu
- 1 garść posiekanego szczypioru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
MARYNATA:
- 4-5 łyżek sosu sojowego
DODATKOWO:
- 200g makaronu ryżowego nitki (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
- posiekany szczypior do posypania (wg uznania)
- kilka listków świeżej kolendry do posypania
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min + czas marynowania mięsa (około godziny).
PRZYGOTOWANIE
Około godzinę przed gotowaniem przygotowujemy mięso. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w większą kostkę. Następnie przekładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki.
Po upływie czasu marynowania mięsa gotujemy makaron ryżowy – do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy około 4min. Po tym czasie odlewamy makaron na durszlak i płuczemy zimną wodą aby makaron się nie kleił.
Czosnek, papryczkę i imbir drobno siekamy.
Warzywa kroimy w cienkie słupki.
Na rozgrzanej głębokiej patelni lub w woku rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy do niego posiekany czosnek, papryczkę oraz starty imbir – chwilę smażymy.
Następnie dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z sosem sojowym po marynacie. Smażymy około 3-4min na dużym ogniu.
Teraz dodajemy posiekane warzywa i sezam i jeszcze chwilę smażymy.
Wlewamy sos sojowy, sos rybny i olej sezamowy i doprowadzamy do wrzenia.
Po chwili wrzucamy ugotowany wcześniej makaron i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior i smażymy około 3min.
Całość wykładamy na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i kilkoma listkami świeżej kolendry. I gotowe:)
Smacznego!