Muffiny czekoladowo-orzechowe z mąki gryczanej

Muffiny czekoladowo-orzechowe z mąki gryczanej

Bezglutenowe muffiny czekoladowo- orzechowe przygotowane z mąki gryczanej. Bardzo prosty i szybki przepis na przepyszny deser. Intensywnie czekoladowe i mocno orzechowe muffiny, wilgotne w środku.

SKŁADNIKI

Porcja na około 10 małych muffin.

  • 30g masła
  • 1 pełna łyżka masła orzechowego *
  • 50g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 70g mąki gryczanej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżek kakao
  • 70g orzeszków ziemnych
  • 100g mlecznej czekolady *
  • szczypta soli

* niektóre masła orzechowe i czekolady mogą zawierać śladową ilość glutenu, wynikającą z procesu produkcji, dlatego jeżeli stosujesz dietę bezglutenową przy zakupie masła orzechowego i czekolady zwróć uwagę na ich skład. Możesz również samodzielnie wykonać domowej roboty masło orzechowe – przepis znajdziesz na moim blogu tutaj

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min.

PRZYGOTOWANIE

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, aby było miękkie podczas ubijania.

Masło, masło orzechowe i cukier przekładamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Dodajemy jajka i całość dokładnie mieszamy.

Teraz dosypujemy resztę suchych składników: mąkę, kakao, sól, sodę i całość dokładnie mieszamy.

Czekoladę oraz orzechy siekamy na drobne kawałki i dodajemy do naszej masy – mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.

Gotową masę przekładamy do foremek i wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika (z termoobiegiem) na około 15 min – muffiny powinny w tym czasie trochę popękać.

Po tym czasie wyciągamy babeczki i studzimy na kratce.

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *