Chleb ziarnisty (bez mąki)
Chleb ziarnisty bez dodatku mąki. Fajna alternatywa do zwykłego pieczywa na śniadanie, kolację czy zwykłą przekąskę. Bardzo prosty i pyszny chlebek bez użycia drożdży czy zakwasu.
SKŁADNIKI
Porcja na jeden spory bochenek chleba.
- 1,5 szklanki płatków owsianych (zwykłych lub górskich)
- 1 szklanka łuskanego słonecznika
- 1 szklanka siemienia lnianego
- 0,5 szklanki pestek dyni
- 0,5 szklanki ulubionych orzechów (ja używam pół na pół włoskie z ziemnymi)
- 0,4 szklanki białego sezamu
- 1,75 szklanki ciepłej wody
- 5-6 łyżek oleju (np. rzepakowego)
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (ja używam miodu lipowego lub wielokwiatowego)
- 1-1,5 łyżeczki soli
DODATKOWO:
- odrobina oliwy lub oleju do posmarowania
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min + czas pęcznienia masy (około 4h) i czas pieczenia (1h).
PRZYGOTOWANIE
Połowę porcji siemienia lnianego i płatków owsianych odejmujemy od całości składników i mielimy na bardzo drobno.
Wszystkie ziarna, zmielone ziarna, miód oraz sól przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy olej oraz ciepłą wodę i jeszcze raz mieszamy.
Tak przygotowaną masę odstawiamy do napęcznienia pod przykryciem na około 4h.
Nasz chleb nie zawiera drożdży ani zakwasu dlatego ciasto nie będzie rosło:) – powinno lekko spulchnieć w czasie gdy ziarna chłoną mokre składniki.
Po tym czasie blaszkę (keksówkę lub naczynie żaroodporne) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej naszą masę bardzo mocno ją uciskając – masa powinna być zwarta – wtedy chleb będzie się mniej kruszył. Całość smarujemy odrobiną oliwy lub oleju – chleb będzie ładnie zarumieniony po upieczeniu.
Teraz nagrzewamy piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem i do nagrzanego piekarnika wkładamy nasz chleb – pieczemy około godziny.
Gdy chleb będzie już upieczony pozostawiamy go w blaszce do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie wyciągamy chleb i dajemy mu jeszcze kilka godzin (4-5h), aby się ładnie „skleił” i wysechł (ja zwykle zostawiam go na noc).
Chlebek kroimy bardzo ostrym nożem bez ząbków – nie jest on tak zwarty jak zwykły chleb, dlatego używając nieostry nóż lub z ząbkami chleb może się bardzo pokruszyć.
Smacznego!