Czekoladowe pierogi z kokosem i malinami

Czekoladowe pierogi z kokosem i malinami

Przepyszne czekoladowe pierogi z kokosem i malinami. Świetny pomysł na obiad lub deser. Bardzo aromatyczne ciasto i delikatny kokosowo-malinowy farsz.

SKŁADNIKI

Porcja na około 15 pierogów.

CIASTO:

  • 250g mąki pszennej (+ mąka do przyprószenia i wyrabiania)
  • 25g naturalnego kakao (około 5 łyżek)
  • 30g cukru pudru
  • 130ml gorącej wody
  • 50ml oleju
  • szczypta soli

FARSZ:

  • 300g tłustego twarogu
  • 50g wiórek kokosowych
  • 70g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany 18%
  • 200-250g malin

CZAS PRZYGOTOWANIA

30min.

PRZYGOTOWANIE

Do dużej miski przekładamy twaróg i ugniatamy go za pomocą widelca, dodajemy śmietanę, cukier oraz wiórki kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy maliny i całość delikatnie mieszamy.

Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi.
Wszystkie suche składniki (mąkę, kakao, cukier, sól) wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy olej i gorącą wodę (woda powinna być bardzo ciepła ale nie na tyle, żeby się poparzyć). Całość dokładnie mieszamy ręką a gdy wszystkie składniki się ładnie połączą wykładamy ciasto na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy (ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk).

Ciasto dzielimy na kilkanaście części i formujemy je w kulki, a następnie rozwałkowujemy na cienkie placki. Nakładamy przygotowany wcześniej farsz i formujemy w kształt pieroga.

Gdy wszystkie pierogi będą już ulepione w dużym garnku (około 5l) gotujemy wodę do 3/4 głębokości garnka z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.

Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy kolejno nasze pierogi i od momentu kiedy zaczną wypływać na powierzchnię odliczamy 5 min – po tym czasie wyciągamy nasze pierogi na durszlak a następnie na talerz.

Pierogi wyśmienicie smakują z jogurtem naturalnym lub z homogenizowanym serkiem waniliowym.

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *