Japońskie pierożki gyoza z wołowiną
Cudownie chrupiące i przepyszne pierożki japońskie gyoza z wołowiną na ostro. Prosty przepis na orientalne pierożki.
SKŁADNIKI
Porcja na około 15 pierożków.
CIASTO:
- 200g mąki pszennej (+ odrobina do przyprószenia i wyrabiania ciasta)
- 100ml gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
FARSZ:
- około 250g surowego mielonego mięsa wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- duża garść świeżych listków kolendry
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3-4 łyżki sosu sojowego
SOS:
- 50ml sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
DODATKOWO DO SMAŻENIA:
- 50ml oleju
- 50ml ciepłej wody
CZAS PRZYGOTOWANIA
35min (+ czas „odpoczywania” ciasta – około 1h).
PRZYGOTOWANIE
Mniej więcej godzinę przed przygotowaniem pierożków szykujemy ciasto (jeżeli nie mamy tyle czasu to możemy skrócić czas „leżakowania” ciasta i przygotować je np. przed robieniem farszu).
Do miski wsypujemy 200g mąki, łyżeczkę soli i dolewamy 100ml gorącej wody. Całość mieszamy za pomocą łyżki, a gdy masa będzie już dość jednolita wyrabiamy ciasto ręką aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie kleić się do rąk.
Po wyrobieniu ciasta zostawiamy je w misce i owijamy folią spożywczą – tak zostawiamy na około godzinę.
Teraz przygotowujemy farsz do naszych pierożków.
Do miski wkładamy zmielone surowe mięso wołowe, siekamy czosnek, papryczkę i kolendrę i dosypujemy do mięsa (jeżeli lubicie mocno ostre dania można dodać dwie papryczki do farszu). Dolewamy sos sojowy i olej sezamowy, dosypujemy czarnego sezamu i całość dokładnie mieszamy.
Gdy minie czas „leżakowania” ciasta przystępujemy do lepienia pierożków.
Wykładamy ciasto na stolnicę i dzielimy na kilkanaście równych części, następnie formujemy w kształt kulki i rozwałkowujemy na cienki placek.
Dodajemy farsz i lepimy pierożki na charakterystyczną „zakładkę”.
Gdy wszystkie pierożki będą już ulepione na dużej patelni rozgrzewamy olej i układamy nasze pierożki – chwilę smażymy aż ciasto się ładnie zarumieni z jednej strony. Teraz dolewamy ciepłą wodę i szybko zakrywamy patelnię przykrywką – tak gotujemy pierogi około 6min.
Pierożki powinny być smażone tylko z jednej strony (nie przewracamy ich w trakcie).
W międzyczasie przygotowujemy sos do pierożków.
Sos sojowy, ocet ryżowy oraz olej sezamowy wlewamy do małej miseczki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ziarna czarnego sezamu. Sos jest gotowy do podania.
Gdy pierożki będą już ugotowane ściągamy pokrywkę i podsmażamy jeszcze przez minutę, następnie wykładamy pierożki na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu i nakładamy na talerz – obok kładziemy miseczkę z sosem – pierożki idealnie smakują namaczane w sosie:)
Smacznego!