Szpinakowe gnocchi z sosem z szynki włoskiej

Szpinakowe gnocchi z sosem z szynki włoskiej

Delikatne szpinakowe gnocchi z dodatkiem sosu z szynki włoskiej i pieczarek.

SKŁADNIKI

Porcja na 2 osoby.

GNOCCHI:

  • 350g ugotowanych ziemniaków
  • 150g mąki pszennej (+ odrobina do wyrabiania ciasta)
  • 1 jajko
  • około 100g świeżych liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki soli

SOS:

  • 150g świeżych pieczarek
  • pół cebuli
  • 60g szynki wieprzowej gotowanej w stylu włoskim (Prosciutto cotto)
  • 80g śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

DODATKOWO:

  • 1 łyżka startego parmezanu do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA

35min.

PRZYGOTOWANIE

Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła – tak smażymy przez kilka minut na małym ogniu co chwilę mieszając. Następnie kroimy szynkę i dorzucamy do patelni – jeszcze chwilę smażymy.
Teraz dodajemy posoloną śmietanę i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem – sos doprowadzamy do wrzenia, następnie ściągamy z ognia i odstawiamy na później.

Teraz przystępujemy do przygotowania gnocchi.
Ugotowane i przestudzone ziemniaki rozgniatamy dokładnie za pomocą widelca.
Szpinak oraz czosnek blendujemy na bardzo drobno i dodajemy do ziemniaków – całość dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy jajko i sól, a następnie mąkę – całość mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy i po chwili wyciągamy na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy. (Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie możemy dodać więcej mąki, lecz nie powinno być za bardzo mączne – wtedy nasze gnocchi będą delikatniejsze).

Teraz ciasto dzielimy na kilka części i formujemy je w kształt wałeczków, następnie kroimy na małe kawałki w kształcie gnocchi.

Gdy wszystkie gnocchi będą już uformowane w dużym 5l garnku gotujemy wodę z dodatkiem odrobiny oleju (do 3/4 głębokości garnka). Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień na mniejszy i powoli wrzucamy nasze gnocchi uważając aby się nie posklejały.
Gdy gnocchi zaczną wypływać na powierzchnię gotujemy je jeszcze przez około 3 min, następnie wyciągamy za pomocą łyżki na durszlak i nakładamy na talerze.

Gnocchi podajemy z wcześniej przygotowanym sosem i posypane odrobiną startego parmezanu lub same. Idealnie smakują również odsmażone na patelni z dodatkiem oliwy:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *