Paella z owocami morza
Hiszpańska paella z owocami morza. Prosty przepis na pysznie pomidorową paellę z dodatkiem owoców morza i warzyw.
SKŁADNIKI
Porcja na 4 osoby.
PAELLA:
- 300g białego ryżu
- 250g mieszanki owoców morza (np. krążki kalmara, omułki, krewetki, ośmiorniczki) – ja używam mrożonej mieszanki, wcześniej blanszowanej – przed przygotowaniem należy mieszankę rozmrozić
- 250ml passaty pomidorowej
- 150ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka masła
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej papryki
- garść groszku cukrowego
- 5 łyżek sosu rybnego (lub pół szklanki dowolnego bulionu mięsnego)
- 250ml wrzątku
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- sok z połowy cytryny
DODATKOWO DO OZDOBIENIA:
- kilka krewetek z ogonkiem
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka pietruszki
- łyżeczka masła
- garść pomidorków koktajlowych
- plasterek cytryny
CZAS PRZYGOTOWANIA
45min.
PRZYGOTOWANIE
Owoce morza dokładnie myjemy i przekładamy do miseczki. Następnie skrapiamy sokiem z połowy cytryny i odstawiamy na później (owoce morza wystarczy przygotować przed samym przystąpieniem do gotowania).
Czosnek i papryczkę bardzo drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na dużej patelni roztapiamy masło i wrzucamy posiekany czosnek, papryczkę oraz cebulę – smażymy aż cebula się zeszkli.
Dolewamy wina i chwilę gotujemy (w tym czasie alkohol powinien odparować).
Dodajemy passatę i sos rybny i całość doprowadzamy do wrzenia.
Teraz kroimy papryki i groszek w drobną kostkę i dorzucamy do patelni.
Dosypujemy ryż i dokładnie mieszamy – patelnię przykrywamy pokrywką i tak gotujemy przez około 10min.
Po tym czasie do patelni dolewamy wrzątku i gotujemy pod przykryciem około 5 min.
Teraz do naszej patelni dorzucamy owoce morza wraz z resztą soku z cytryny. Dodajemy sól i świeżo mielony pieprz do smaku – całość dokładnie mieszamy i przykrywamy pokrywką – gotujemy kilka minut aż ryż nasiąknie sosem i będzie „al dente” (ryż powinien „wypić” większość sosu, ale nie może też być za suchy).
W międzyczasie na osobnej patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek i łyżeczkę posiekanej natki pietruszki. Gdy patelnia będzie dobrze rozgrzana kładziemy na niej krewetki (możemy zostawić ogonki dla ładniejszego efektu:)) i smażymy z każdej strony około 2min aż krewetki ładnie się zarumienią.
Gdy ryż będzie już gotowy ściągamy patelnię z ognia i ozdabiamy paellę usmażonymi krewetkami, pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół, posypujemy odrobiną posiekanej natki pietruszki i kładziemy plasterek cytryny na środek (możemy również dodać ćwiartki cytryny do pokropienia wg uznania).
Całość jest gotowa do podania.
Smacznego!