Spaghetti z krewetkami w ostrym sosie pomidorowym
Spaghetti z krewetkami w ostrym sosie pomidorowym. Prosty i szybki przepis z odrobiną pikanterii.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 osoby.
- 200g krewetek
- 200g ulubionego makaronu spaghetti (ja używam razowego) – gramatura podana dla nieugotowanego makaronu
- 450-500g passaty pomidorowej
- pół średniej cebuli (lub 1 mała)
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 1 pęczek natki pietruszki
- łyżka masła
- sok z połowy limonki lub cytryny
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min.
PRZYGOTOWANIE
Przed przystąpieniem do gotowania krewetki dokładnie myjemy i obieramy z pancerzyka, odrywamy ogonki. Teraz przekładamy je do miseczki i skrapiamy sokiem z połowy limonki lub cytryny. Tak pozostawiamy na później.
Na dużej i głębokiej patelni rozpuszczamy masło. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię – smażymy na małym ogniu aż cebula się ładnie zeszkli (możemy dodać odrobinę wody, aby cebula się nie przypalała).
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie – makaron musi być ugotowany al dente (wg receptury na opakowaniu). Gdy makaron będzie już gotowy odlewamy go na durszlak i pozostawiamy na później.
Czosnek i papryczki siekamy bardzo drobno i dodajemy do patelni z masłem – chwilę smażymy.
Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno i połowę dodajemy do patelni (drugą połowę zostawiamy na koniec).
Teraz do patelni dodajemy krewetki wraz z resztą soku z cytrusa i smażymy około 3 min (zwiększając ogień).
Po tym czasie dodajemy passatę pomidorową. Dosypujemy sól i świeżo mielony pieprz – całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Na koniec dodajemy resztę posiekanej natki pietruszki i ugotowany wcześniej makaron (zmniejszamy ogień) – całość mieszamy i gotujemy delikatnie przez około 2min.
Makaron jest gotowy do podania:)
Smacznego!