Spaghetti al nero di seppia z ośmiornicą i kalmarami

Spaghetti al nero di seppia z ośmiornicą i kalmarami

Czarne spaghetti al nero di seppia z gotowaną ośmiornicą i kalmarami.

SKŁADNIKI

Porcja na 2 osoby.

  • 250g makaronu spaghetti al nero di seppia (czarny makaron z dodatkiem sepii) – gramatura podana dla nieugotowanego makaronu
  • 100g ugotowanych kalmarów *
  • 150g ugotowanych ośmiorniczek *
  • 50ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 100ml białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • pół czerwonej cebuli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 150g pomidorków cherry
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 1 łyżka startego parmezanu do posypania

* do przygotowania tego dania możemy użyć również świeżych ośmiornic i kalmarów, ale wtedy czas gotowania znacznie się wydłuży. Ja kupuję te wcześniej ugotowane. Unikniemy również sytuacji, w której przez za długie gotowanie będą one twarde lub gumowe.

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min.

PRZYGOTOWANIE

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i odcedzamy na durszlaku – zostawiamy na później (sprawdź czas gotowania na opakowaniu).

Czerwoną cebulę oraz czosnek siekamy drobno.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i dorzucamy do niej posiekaną cebulę z czosnkiem – chwilę smażymy na średnim ogniu.

Teraz dodajemy wino i całość doprowadzamy do wrzenia – czekamy chwilę, aż alkohol odparuje.

Następnie do patelni dorzucamy pokrojone w większe części (lub w całości) ośmiorniczki i kalmary, dodajemy przekrojone w pół pomidorki i posiekaną natkę pietruszki. Całość smażymy około 4 min. Dodajemy świeżo mielony pieprz i sól do smaku i mieszamy.

Do całości dorzucamy wcześniej ugotowany makaron i jeszcze chwilę podgrzewamy.

Makaron przekładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *