Spaghetti al nero di seppia z ośmiornicą i kalmarami

Czarne spaghetti al nero di seppia z gotowaną ośmiornicą i kalmarami.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 osoby.
- 250g makaronu spaghetti al nero di seppia (czarny makaron z dodatkiem sepii) – gramatura podana dla nieugotowanego makaronu
- 100g ugotowanych kalmarów *
- 150g ugotowanych ośmiorniczek *
- 50ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 100ml białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
- pół czerwonej cebuli
- 3-4 ząbki czosnku
- 150g pomidorków cherry
- pęczek świeżej natki pietruszki
- świeżo mielony pieprz do smaku
- sól do smaku
- 1 łyżka startego parmezanu do posypania
* do przygotowania tego dania możemy użyć również świeżych ośmiornic i kalmarów, ale wtedy czas gotowania znacznie się wydłuży. Ja kupuję te wcześniej ugotowane. Unikniemy również sytuacji, w której przez za długie gotowanie będą one twarde lub gumowe.
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min.
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i odcedzamy na durszlaku – zostawiamy na później (sprawdź czas gotowania na opakowaniu).
Czerwoną cebulę oraz czosnek siekamy drobno.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i dorzucamy do niej posiekaną cebulę z czosnkiem – chwilę smażymy na średnim ogniu.
Teraz dodajemy wino i całość doprowadzamy do wrzenia – czekamy chwilę, aż alkohol odparuje.
Następnie do patelni dorzucamy pokrojone w większe części (lub w całości) ośmiorniczki i kalmary, dodajemy przekrojone w pół pomidorki i posiekaną natkę pietruszki. Całość smażymy około 4 min. Dodajemy świeżo mielony pieprz i sól do smaku i mieszamy.
Do całości dorzucamy wcześniej ugotowany makaron i jeszcze chwilę podgrzewamy.
Makaron przekładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.
I gotowe:)
Smacznego!