Razowe spaghetti alla carbonara z pietruszką i czosnkiem

Razowe spaghetti alla carbonara z pietruszką i czosnkiem

Razowe spaghetti alla carbonara z pietruszką i czosnkiem to świetna alternatywa dla tradycyjnej carbonary – bardziej ziołowa i aromatyczna. A jeżeli chcesz spróbować oryginalnej włoskiej carbonary koniecznie wypróbuj tego przepisu – wykonanie obydwu jest bardzo podobne, różnią się jedynie proporcjami i dodatkiem pietruszki oraz czosnku.

SKŁADNIKI

Porcja na 2 osoby.

  • 200g makaronu razowego spaghetti (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
  • 120g wędzonego boczku wieprzowego
  • 50g włoskiego sera Grana Padano lub parmezanu
  • 3 żółtka
  • 50ml gorącej wody (ja zostawiam odrobinę wody z ugotowanego makaronu)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki
  • sól do smaku *
  • świeżo mielony pieprz do smaku

* przyprawiając makaron carbonara pamiętaj, że wędzony boczek sam w sobie jest dość słony więc użyjmy naprawdę niewielkiej ilości soli lub wcale.

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min.

PRZYGOTOWANIE

Wędzony boczek kroimy w małe kosteczki (około 1cm) i wrzucamy na rozgrzaną głęboką patelnię – smażymy do czasu aż większość tłuszczu się wytopi a mięso będzie chrupiące.

W tym samym czasie gotujemy w osolonej wodzie razowy makaron spaghetti (makaron powinien być ugotowany al dente – sprawdź czas gotowania na opakowaniu). Po ugotowaniu makaron odlewamy i odcedzamy na durszlaku – zostawiamy na później.

Żółtka oddzielamy od białek i roztrzepujemy je za pomocą widelca lub ubijaczki.
Ser oraz czosnek trzemy na tarce na małym oczku (część sera zostawiamy na koniec do posypania) i dodajemy do roztrzepanych żółtek.
Pietruszkę kroimy bardzo drobno i również dodajemy do żółtek. Całość doprawiamy odrobiną soli oraz świeżo mielonym pieprzem – wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Gdy boczek będzie już usmażony ściągamy patelnię z ognia, boczek przekładamy na osobny talerzyk, a wytopiony tłuszcz przelewamy bardzo powoli do masy żółtkowej dynamicznie mieszając, aby żółtka się nie ścięły od gorącego tłuszczu.

Gdy patelnia chwilę przestygnie (na wyłączonym ogniu) wlewamy do niej masę żółtkową i mieszamy, pilnując żeby żółtka się nie ścięły. Dodajemy gorącej wody i cały czas mieszamy.

Teraz dodajemy wcześniej ugotowany makaron i boczek – włączamy ogień na najmniejszy i powoli podgrzewamy cały czas delikatnie mieszając.

Po chwili makaron jest gotowy do podania – przekładamy go na głębokie talerze i posypujemy startym serem i świeżo mielonym pieprzem.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *