Zupa krem z kalafiora z orzechami włoskimi
Zupa krem ze smażonego kalafiora z orzechami włoskimi, oliwą i włoskim serem Grana Padano. Bardzo prosty i szybki przepis na delikatną kremową zupę.
SKŁADNIKI
Porcja na około 2l zupy (6-7 porcji).
ZUPA:
- 1 średni kalafior
- 3 średnie ziemniaki
- 50g masła
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 cebuli
- około 1l bulionu wołowego lub drobiowego
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
DODATKI:
(na jedną porcję)
- 2-3 orzechy włoskie
- kilka listków świeżej rukoli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka startego sera Grana Padano
CZAS PRZYGOTOWANIA
35min.
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na mniejsze części, czosnek i cebulę siekamy na średniej wielkości kawałki.
W średniej wielkości garnku (z szerokim dnem) roztapiamy masło i wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa i smażymy przez kilkanaście minut aby się ładnie zarumieniły (mieszamy co chwilę aby warzywa się nie przypaliły).
Gdy warzywa będą już podsmażone wlewamy bulion mięsny i gotujemy zupę do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Po tym czasie odstawiamy zupę z palnika i czekamy chwilę aż przestygnie – całość blendujemy za pomocą blendera ręcznego do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Zupę podgrzewamy i przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Gdy zupa będzie gorąca nakładamy ją na talerz i dodajemy orzechy, rukolę, polewamy oliwą i posypujemy startym na małym oczku serem włoskim.
I gotowe:)
Smacznego!