Zupa krem z kalafiora z orzechami włoskimi

Zupa krem z kalafiora z orzechami włoskimi

Zupa krem ze smażonego kalafiora z orzechami włoskimi, oliwą i włoskim serem Grana Padano. Bardzo prosty i szybki przepis na delikatną kremową zupę.

SKŁADNIKI

Porcja na około 2l zupy (6-7 porcji).

ZUPA:

  • 1 średni kalafior
  • 3 średnie ziemniaki
  • 50g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 cebuli
  • około 1l bulionu wołowego lub drobiowego
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

DODATKI:
(na jedną porcję)

  • 2-3 orzechy włoskie
  • kilka listków świeżej rukoli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka startego sera Grana Padano

CZAS PRZYGOTOWANIA

35min.

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na mniejsze części, czosnek i cebulę siekamy na średniej wielkości kawałki.

W średniej wielkości garnku (z szerokim dnem) roztapiamy masło i wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa i smażymy przez kilkanaście minut aby się ładnie zarumieniły (mieszamy co chwilę aby warzywa się nie przypaliły).

Gdy warzywa będą już podsmażone wlewamy bulion mięsny i gotujemy zupę do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Po tym czasie odstawiamy zupę z palnika i czekamy chwilę aż przestygnie – całość blendujemy za pomocą blendera ręcznego do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Zupę podgrzewamy i przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Gdy zupa będzie gorąca nakładamy ją na talerz i dodajemy orzechy, rukolę, polewamy oliwą i posypujemy startym na małym oczku serem włoskim.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *