Pierożki dim sum z krewetkami (gotowane na patelni)
Pierożki dim sum z krewetkami to świetny pomysł na orientalne danie. Cudownie delikatne ciasto z przepysznym farszem. Przygotowane na patelni – gotowane „na parze” to fajna alternatywna jeżeli nie posiadamy specjalnego bambusowego koszyczka do przygotowania tradycyjnych pierogów dim sum.
SKŁADNIKI
Porcja na około 15 pierożków.
CIASTO:
- 200g mąki pszennej + odrobina do przyprószenia i wyrabiania ciasta
- 150ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru trzcinowego
FARSZ:
- 300g obranych krewetek (to około 350g krewetek z ogonkami)
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka białego sezamu
- sok z połowy limonki
- duża garść świeżych listków kolendry
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
SOS:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka białego sezamu
DODATKOWO:
- 3-4 łyżki oleju roślinnego
- około 100ml gorącej wody
CZAS PRZYGOTOWANIA
40min + czas marynowania krewetek (około 1h).
PRZYGOTOWANIE
Około godzinę przed rozpoczęciem gotowania pierożków przygotowujemy krewetki z marynatą.
Krewetki dokładnie myjemy i obieramy z pancerzyka, odrywamy ogonki.
Tak przygotowane krewetki kroimy drobno i wrzucamy do miseczki. Dodajemy sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy i sok z połowy limonki – całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy ciasto na pierożki:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i cukier, całość mieszamy a następnie dodajemy gorącej wody – im cieplejsza tym lepiej, ale należy uważać, żeby się nie poparzyć – całość mieszamy i po chwili dodajemy olej. Ciasto wyrabiamy przez chwilę i odstawiamy pod przykryciem na około pół godziny (ciasto na te pierożki będzie delikatnie rzadsze niż te do tradycyjnych pierogów – będzie się również troszeczkę gorzej wyrabiało i będzie bardziej klejące, ale zapewniam, że pierożki będą dzięki temu rozpływać się w ustach:)).
Teraz na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i dorzucamy do niego posiekane drobno: czosnek, papryczkę chili oraz starty na tarce imbir – całość smażymy przez chwilę i odstawiamy z palnika (studzimy).
Gdy przyprawy przestygną dodajemy je do zamarynowanych krewetek. Teraz dodajemy posiekane drobno listki kolendry i ziarna sezamu – całość dokładnie mieszamy – nasz farsz jest gotowy:)
Przygotowane wcześniej ciasto wykładamy na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na kilkanaście porcji i każdą z nich formujemy w kształt kulki, następnie rozwałkowujemy na cienki placek (im cieńszy tym lepiej). Na rozwałkowane ciasto nakładamy farsz i formujemy na podobieństwo „sakiewek”.
Gdy wszystkie pierożki będą już ulepione na dużej patelni rozgrzewamy olej i układamy kolejno nasze pierożki tak aby się nie posklejały ze sobą (z małym odstępem). Smażymy je dosłownie minutkę po czym zmniejszamy ogień na średni i dolewamy do patelni gorącej wody (około 100ml), następnie szybko zakrywamy przykrywką – tak gotujemy je przez około 6min (pierożki nie powinny być całkowicie zanurzone w wodzie – powinniśmy je „zalać” do około 1/4 wysokości pierożka – dzięki temu ugotują się one na parze, a nie jak tradycyjne pierogi – całkowicie zanurzone w wodzie).
Przygotowanie jest bardzo podobne do pierożków gyoza (przepis na pierożki gyoza z wołowiną znajdziesz tutaj) – ale pierożki dim sum mniej smażymy a więcej gotujemy – na parze – po przyrządzeniu nie będą one chrupiące ale delikatne i rozpływające się w ustach:)
W międzyczasie szykujemy sos do namaczania pierożków:
Sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy oraz sezam umieszczamy w małej miseczce i dokładnie mieszamy – nasz sos jest już gotowy;)
Po upływie czasu gotowania pierożków przekładamy je na talerz i podajemy z przygotowanym wcześniej sosem.
I gotowe!:)
Smacznego!