Lody czekoladowo-orzechowe z bananem
Bardzo prosty przepis na lody czekoladowo-orzechowe z bananem. Bez dodatku śmietanki i jajek, bez konieczności mieszania. Szybko, i jak smacznie – pyszny słodko-słony smak:)
SKŁADNIKI
Porcja na około 0,5l lodów.
- 2 banany
- 130g mlecznej czekolady
- 1 pełna łyżka masła orzechowego (przepis na domowej roboty masło orzechowe znajdziesz tutaj)
- 1 łyżka orzeszków ziemnych
- pół łyżeczki soli
CZAS PRZYGOTOWANIA
10min + czas mrożenia lodów.
PRZYGOTOWANIE
Do małego garnuszka wkładamy połamaną na mniejsze kostki czekoladę, dodajemy masło orzechowe i sól i całość podgrzewamy na najmniejszym ogniu do całkowitego rozpuszczenia – masę mieszamy od czasu do czasu, pilnując aby się nie przypaliła.
Banany wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Orzeszki ziemne siekamy nożem na mniejsze kawałki (lub siekamy w blenderze).
Teraz do garnuszka z roztopioną czekoladą i masłem orzechowym dodajemy masę bananową i posiekane orzechy – całość dokładnie mieszamy i przelewamy do pojemnika o pojemności min 0,5l.
Nasze lody są gotowe do mrożenia – wystarczy włożyć je na kilka godzin do zamrażalki – po tym czasie wyciągamy je 5min przed podaniem aby się łatwiej nakładały.
I gotowe:)
Smacznego!