Makaron z cukinii z grillowanym łososiem

Makaron z cukinii z grillowanym łososiem

Przepis na przepyszny makaron z cukinii z dodatkiem czosnku, świeżej natki pietruszki i papryczki chili, podawany z grillowanym łososiem.

SKŁADNIKI

Porcja na 1 osobę.

  • 100g filetu z łososia (bez skóry)
  • pół średniej cukinii
  • garść pomidorków koktajlowych
  • łyżka masła
  • 50ml różowego wina (lub białego półwytrawnego)
  • 1 ząbek czosnku
  • pół papryczki chili
  • garść świeżej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

CZAS PRZYGOTOWANIA

15min.

PRZYGOTOWANIE

Czosnek oraz papryczkę siekamy bardzo drobno i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem – chwilę smażymy.

Następnie do patelni dodajemy wino i smażymy kilka minut (w tym czasie alkohol powinien odparować).

Cukinię kroimy w wąskie paseczki w kształt wstążek makaronu (ja używam małej ręcznej maszynki do krojenia makaronu z warzyw) i dorzucamy do patelni – chwilę podsmażamy.

W tym samym czasie na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej układamy filet z łososia – solimy mięso i dodajemy odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Gdy łosoś będzie ładnie przypieczony z jednej strony przekładamy go na drugą i przyprawiamy (ważne jest, aby za bardzo nie wysuszyć łososia – smażymy go dosłownie chwilę, tak aby w środku pozostał wilgotny – przed przewróceniem go na drugą stronę góra łososia powinna być jeszcze surowa – wtedy nie powinien się wysuszyć po przełożeniu na drugą stronę i grillowaniu).

Do patelni z makaronem z cukinii dodajemy sól, świeżo mielony pieprz, dorzucamy posiekaną drobno natkę pietruszki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe – całość mieszamy i smażymy jeszcze około 2 minuty.

Po tym czasie makaron wykładamy na talerz, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i na wierzchu układamy grillowanego łososia.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *