Tiramisu (bez dodatku alkoholu)

Tiramisu (bez dodatku alkoholu)

Przepis na cudownie delikatne ciasto tiramisu, bez dodatku alkoholu. Mocno kawowy smak zrównoważony kremem na bazie serka mascarpone.

SKŁADNIKI

Porcja na 1 średniej wielkości blaszkę.

  • 250g serka mascarpone
  • 2 średnie jajka
  • około 120g zwykłych biszkoptów
  • 50g cukru pudru
  • około 100ml mocnego espresso
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min + czas chłodzenia ciasta.

PRZYGOTOWANIE

Chwilę przed rozpoczęciem przygotowania ciasta zaparzamy bardzo mocną kawę espresso i odstawiamy do wystudzenia.

Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki – gdy osiągną temperaturę pokojową myjemy je dokładnie ciepłą wodą z detergentem (np. płynem do mycia naczyń) a następnie polewamy delikatnie wrzątkiem, uważając aby jajka nie popękały.

Żółtka oddzielamy od białek i przekładamy do większej miski.

W osobnej misce ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli (na sztywno).

Do miski z żółtkami dodajemy cukier puder i miksujemy do uzyskania gładkiej, jasnej masy.
Następnie dodajemy partiami serek mascarpone i miksujemy na małych obrotach do uzyskania jednolitej masy.

Na koniec dodajemy ubite wcześniej białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.

W średniej wielkości blaszce (najlepiej z płaskim spodem) układamy pierwszą warstwę biszkoptów (będą 3:)) – biszkopty należy najpierw namoczyć w kawie – wkładamy je do kubka, całkowicie zanurzając w kawie i od razu wyciągamy (dzięki temu biszkopty się nie rozpadną).
Ważne jest, aby kawa była przestudzona – gdy będzie za ciepła biszkopty natychmiastowo wchłoną większą ilość kawy i zrobi się z nich mamałyga:)

Po wyłożeniu blaszki pierwszą warstwą biszkoptów nakładamy warstwę kremu z serka mascarpone (krem dzielimy na 3 części). Na krem nakładamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i tak powtarzamy do uzyskania 3 warstw (na wierzchu powinien być krem).

Na małe sitko wsypujemy kakao i posypujemy nim całość ciasta, lub posypujemy ciasto przed samym podaniem (wtedy kakao nie będzie rozmoknięte:))

Ciasto przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej zostawić je na noc w lodówce).

I gotowe.

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


2 thoughts on “Tiramisu (bez dodatku alkoholu)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *