Biszkopt (przepis podstawowy)

Biszkopt (przepis podstawowy)

Podstawowy przepis na puszysty i ładnie wyrośnięty biszkopt. Idealny do robienia tortów czy innych ciast.

SKŁADNIKI

Porcja na jeden duży biszkopt (na okrągłą blaszkę o średnicy 25-28cm).

  • 8 średnich jajek
  • 1 szklanka cukru pudru *
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej *
  • około 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej *
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

* szklanka ma u mnie 250ml pojemności.

CZAS PRZYGOTOWANIA

15min + czas pieczenia biszkoptu (około 40min).

PRZYGOTOWANIE

Żółtka oddzielamy od białek.

Białka umieszczamy w dużej misce i miksujemy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

Gdy piana będzie dobrze ubita zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i partiami dodajemy cukier puder, cały czas mieszając i pilnując aby nie powstały grudki.

Teraz dodajemy po jednym żółtku, bez przerwy mieszając na najmniejszych obrotach.

W osobnej misce mieszamy mąki (tortową i ziemniaczaną) z dodatkiem proszku do pieczenia i dodajemy je małymi partiami do ubitej piany, delikatnie mieszając (sprawdźmy czy nie powstały grudki).

Masa powinna zostać jak najbardziej puszysta i „napowietrzona”.

Gdy wszystkie składniki będą ładnie zmieszane do dużej okrągłej blaszki przekładamy delikatnie nasze ciasto – powinniśmy być w stanie zobaczyć pojedyncze bąbelki powietrza – to znaczy, że nasz biszkopt będzie puszysty po upieczeniu. (Ja do pieczenia używam okrągłej blaszki o średnicy około 28cm – taka blaszka pozwala na uzyskanie 3 plastrów biszkoptu. Jeżeli użyjemy mniejszej blaszki ciasto będzie wyższe (pamiętajmy tylko, że podczas pieczenia ciasto urośnie – uważaj aby masa się nie wylała)).

Teraz wsadzamy nasz biszkopt do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (z termoobiegiem) na środkowy poziom i pieczemy około 40min.

Pamiętaj aby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasta – biszkopt może opaść gdy gwałtownie zmieni się temperatura.
Jeżeli musimy już sprawdzić nasz biszkopt (czy np. się nie przypala) uchylmy tylko delikatnie drzwiczki piekarnika, tak aby wpadło jak najmniej powietrza z zewnątrz.

Po upieczeniu biszkoptu wyciągamy go z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia w blaszce.

Biszkopt dobrze jest kroić dopiero po całkowitym przestygnięciu (wtedy nie powinien się kruszyć).

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *