Tort rafaello z malinami i masłem orzechowym
Przepis na pyszny tort rafaello z malinami i masłem orzechowym. Słodycz białej czekolady i kokosu delikatnie przełamana smakiem słonego masła orzechowego i malinami. 3 proste i pyszne kremy.
SKŁADNIKI
Porcja na jeden duży tort.
- 3 duże blaty biszkoptu – średnica około 25-28cm (przepis na domowej roboty biszkopt znajdziesz tutaj)
- 800g śmietany kremówki 36% (mocno schłodzonej)
- 200g jogurtu naturalnego
- żelatyna na 0,5l *
- 50ml wrzątku
- 70g cukru pudru
- 250g całych malin
- 80g masła orzechowego (przepis na domowej roboty masło orzechowe znajdziesz tutaj)
- 1 laska wanilii
- 50g białej czekolady
- 60g wiórek kokosowych
DODATKOWO:
- 20g wiórek kokosowych do posypania tortu
* w zależności od producenta ilość żelatyny na 1l wody może się różnić. U mnie jest to 7 łyżeczek żelatyny czyli na porcję 0,5 litra dodaję około 3,5 łyżeczki – upewnij się jaką ilość należy dodać w stosunku do 0,5l wody na opakowaniu.
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min + ew. czas pieczenia biszkoptu (podstawowy przepis na biszkopt znajdziesz tutaj)
PRZYGOTOWANIE
Na samym początku przygotowujemy bazę do naszych kremów.
Żelatynę (ilość na 0,5l) rozpuszczamy w około 50ml wrzątku – dokładnie mieszamy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
W dużej misce umieszczamy mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i miksujemy na średnich obrotach na sztywno – gdy śmietana będzie już ubita dodajemy cukier puder oraz jogurt naturalny i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Teraz zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i bardzo powoli dodajemy rozpuszczoną żelatynę (żelatyna powinna być płynna w momencie kiedy dodajemy ją do kremu – jeżeli zdąży się ściąć w tym czasie dodaj do niej odrobinę wrzątku i dokładnie wymieszaj). Całość miksujemy bardzo dokładnie i pilnujemy aby nie powstały gródki (żelatyna po kontakcie z zimną masą może się szybko ścinać, dlatego ważne jest, aby od razu ją zmiksować).
Baza do kremów jest gotowa – dzielimy ją na 3 równe części i umieszczamy w osobnych miskach.
Krem z masła orzechowego:
Do podstawowego kremu dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
Krem malinowy:
Do podstawowego kremu dodaj całe maliny i wymieszaj delikatnie łyżką, tak aby maliny jak najmniej się rozpadły.
Krem kokosowy:
Białą czekoladę trzemy na tarce na bardzo małym oczku i dodajemy razem z wiórkami kokosowymi do masy podstawowej.
Laskę wanilii kroimy na pół i oddzielamy od niej ziarenka, które następnie dodajemy do masy – całość dokładnie mieszamy.
Nasze kremy są już gotowe – teraz wystarczy przełożyć nimi blaty biszkoptu, równomiernie smarując każdą część. Krem kokosowy wykorzystaj na górę i boki tortu.
Na koniec górę tortu posypujemy wiórkami kokosowymi.
Tort przechowujemy w lodówce i wyciągamy przed samym podaniem.
I gotowe:)
Smacznego!