Pierogi z jagodami z sosem z białej czekolady

Pierogi z jagodami z sosem z białej czekolady

Przepis na przepyszne pierogi z jagodami z dodatkiem sosu z białej czekolady i wanilii. Smak kwaśnych owoców przełamany słodyczą białej czekolady.

SKŁADNIKI

Porcja na około 18 średniej wielkości pierogów.

CIASTO:

  • 300g mąki pszennej (+ mąka do przyprószenia i wyrabiania)
  • 50ml oleju
  • 130ml gorącej wody
  • pół łyżki soli

FARSZ:

  • 300g świeżych lub mrożonych jagód *
  • 1 łyżka mąki pszennej

SOS:

  • 50g białej czekolady
  • 120g jogurtu naturalnego
  • pół laski wanilii

* jeżeli używamy mrożonych jagód należy je wyciągnąć z zamrażalnika bezpośrednio przed lepieniem pierogów.

CZAS PRZYGOTOWANIA

30min.

PRZYGOTOWANIE

Jagody dokładnie myjemy i delikatnie suszymy za pomocą papierowego ręcznika (należy uważać aby nie rozgnieść jagód). Owoce pozostawiamy do wyschnięcia na ręczniku.

W międzyczasie przygotowujemy ciasto na pierogi.

W dużej misce umieszczamy mąkę oraz sól – mieszamy. Następnie dodajemy gorącej wody (woda powinna być jak najbardziej ciepła – dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne) i olej – całość mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy przez chwilę ręką. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.

Gdy składniki dobrze się połączą wykładamy nasze ciasto na stolnicę przyprószoną mąką i jeszcze chwilę wyrabiamy.

Ciasto przykrywamy na chwilę ściereczką aby nie wyschło i przygotowujemy farsz.

Osuszone jagody przekładamy do miseczki i posypujemy mąką używając małego sitka – całość mieszamy poruszając miseczką, tak aby wszystkie owoce były równomiernie oprószone (posypanie jagód mąką zaoszczędzi nam sporo bałaganu w kuchni – zarówno w trakcie lepienia pierogów jak i po ugotowaniu – sok z owoców będzie bardziej do opanowania:)). Przed przygotowaniem farszu warto jest spróbować czy nasze jagody nie są zbyt kwaśne – wtedy mąkę możemy zastąpić cukrem pudrem.
Oprószamy jedynie świeże jagody – nie ma potrzeby przygotowania w ten sposób mrożonych.

Teraz przystępujemy do lepienia pierogów.

Ciasto dzielimy na kilkanaście części i formujemy na kształt kulek, następnie rozwałkowujemy na cienki placek (ciasto do pierogów z jagodami powinno być minimalnie grubsze niż te do innych – wtedy mamy pewność, że sok z jagód się nie rozleje podczas gotowania).

Na rozwałkowane ciasto nakładamy farsz i lepimy w kształt pierogów.

Gdy wszystkie pierogi będą już ulepione, w dużym (5l) garnku gotujemy wodę z dodatkiem odrobiny oleju (garnek powinien być wypełniony mniej więcej do 3/4 głębokości garnka).

W międzyczasie przygotowujemy sos do naszych pierogów.
Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do szklanej miseczki – rozpuszczamy w kąpieli wodnej – dodajemy ziarenka z połowy laski wanilii. Gdy czekolada będzie całkowicie rozpuszczona ściągamy miseczkę znad wrzącej wody i dodajemy partiami jogurt naturalny, cały czas mieszając i pilnując, żeby się nie zważył. Sos przelewamy do mniejszych miseczek.

Gdy woda na pierogi zacznie wrzeć zmniejszamy ogień na średni i wrzucamy kolejno nasze pierogi – gdy zaczną wypływać na powierzchnię odliczamy około 5-6min i wyciągamy pierogi na durszlak.

Pierogi przekładamy na talerze i podajemy z sosem z białej czekolady.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *