Ryż smażony z warzywami i krewetkami

Ryż smażony z warzywami i krewetkami

Przepis na orientalny smażony ryż z warzywami i krewetkami. Świetny jako dodatek lub jako osobne danie.

SKŁADNIKI

Porcja na 2 osoby.

  • 150g krewetek
  • pół szklanki nieugotowanego ryżu (ja używam ryżu do risotto)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 dymki (biała i zielona część)
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • pół czerwonej papryki
  • duża garść brokuł
  • pół cukinii
  • 2 jajka
  • 200-250ml gorącej wody

CZAS PRZYGOTOWANIA

35min.

PRZYGOTOWANIE

Krewetki obieramy z pancerzyka, odrywamy ogonki i dokładnie myjemy. Przekładamy do miseczki i zalewamy łyżką octu ryżowego i 3 łyżkami sosu sojowego – odstawiamy na później.

Na dużej głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy do niego posiekany czosnek i papryczkę oraz starty imbir – całość smażymy około 3min.

Po chwili dodajemy do naszej patelni ryż, zalewamy olejem sezamowym oraz sosem rybnym, dodajemy posiekaną w kostkę dymkę (białą część), mieszamy i dusimy pod przykryciem.

Gdy ryż wchłonie większość płynów dodajemy partiami gorącą wodę (po około 50ml). Czynność powtarzamy za każdym razem gdy ryż wchłonie większość sosu do momentu aż stanie się miękki (całość gotujemy pod przykryciem i mieszamy od czasu do czasu aby nie przypalić ryżu).

Po tym czasie dodajemy posiekane w kostkę warzywa oraz krewetki wraz z marynatą i dusimy jeszcze przez chwilę pod przykryciem.

Teraz odkrywamy naszą patelnię i zwiększamy ogień – całość smażymy kilka minut, cały czas mieszając – w tym czasie pozostały płyn powinien odparować.

Na koniec w kubeczku roztrzepujemy jajka i dodajemy je do patelni – smażymy cały czas na dużym ogniu, cały czas mieszając.

Gdy jajka się zetną danie jest gotowe do nałożenia na talerze lub do miseczek – wystarczy posypać je szczypiorkiem:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *