Panna cotta z musem malinowym
Prosty przepis na delikatny i przepyszny deser panna cotta z musem malinowym.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 osoby.
PANNA COTTA:
- 250ml śmietanki 30%
- 10g stewii lub 20g cukru
- pół laski wanilii
- płaska łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki wrzątku
MUS MALINOWY:
- 250g świeżych malin
- 1 łyżka miodu
- 1/3 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka wrzątku
CZAS PRZYGOTOWANIA
30min + czas chłodzenia deseru.
PRZYGOTOWANIE
Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy około 2 łyżkami wrzątku – mieszamy dokładnie aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Połowę laski wanilii kroimy wzdłuż i oddzielamy od niej ziarenka.
Całość (razem z laską wanilii) dodajemy do garnka ze śmietanką 30% i stewią (lub cukrem) – całość gotujemy kilka minut, co chwilę mieszając, aby śmietanka nie przywarła do spodu garnka.
Garnek zdejmujemy z ognia, wyciągamy laskę wanilii i dodajemy rozpuszczoną żelatynę – całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i przelewamy do małych miseczek, w których będzie podawany deser – pozostawiamy do przestygnięcia.
Następnie, po wystygnięciu śmietanki, miseczki przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin (po tym czasie deser będzie lekko ścięty (nie powinien mieć konsystencji zwykłej galaretki, ale bardziej musu)).
Teraz przygotowujemy mus malinowy.
Do garnuszka wsypujemy maliny z dodatkiem miodu i gotujemy aż maliny całkowicie się rozpadną (mieszając co jakiś czas aby nie przywarły do spodu garnka).
Maliny studzimy i przecedzamy przez drobne sitko, tak aby w musie nie pozostały pestki.
Teraz w małym kubeczku rozpuszczamy żelatynę (podobnie jak do śmietanki) i mieszamy aby nie pozostały gródki.
Żelatynę dodajemy do przecedzonego musu, dokładnie mieszamy za pomocą miksera, tak aby powstało jak najwięcej pęcherzyków powietrza i pozostawiamy do przestygnięcia (ważne jest aby mus przed dodaniem do deseru dobrze wystudzić, aby nie roztopił stężałej śmietanki).
Gdy mus malinowy wystygnie dodajemy go powoli do stężałej śmietanki i wkładamy do lodówki na następne kilka godzin (po tym czasie mus nie powinien całkowicie stężeć – będzie on tylko odrobinę bardziej gęsty).
I gotowe:)
Smacznego!