Argentyńskie pierogi empanadas z wołowiną

Argentyńskie pierogi empanadas z wołowiną

Przepis na argentyńskie pieczone pierogi empanadas z wołowiną na ostro.

SKŁADNIKI

Porcja na około 12 pierogów.

CIASTO:

  • 250g mąki pszennej + odrobina do przyprószenia i wyrabiania ciasta
  • 1 żółtko
  • 40g masła
  • 100ml ciepłego mleka
  • pół łyżeczki soli

FARSZ:

  • 300g mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka masła
  • 2 garści posiekanego szczypiorku
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 płaska łyżeczka chili cayenne
  • sól i pieprz do smaku

DODATKOWO:

  • 1 żółtko do posmarowania pierogów

CZAS PRZYGOTOWANIA

45min + czas „leżakowania” ciasta (około 30min).

PRZYGOTOWANIE

Masło oraz jajka wyciągamy wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową.

Mleko podgrzewamy delikatnie w rondelku (mleko nie powinno być gorące).

Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól – mieszamy.
Teraz dodajemy miękkie masło i miksujemy przez chwilę. Na koniec dodajemy żółtko i ciepłe mleko – całość dokładnie mieszamy a następnie wyrabiamy kilka minut aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.

Ciasto pozostawiamy w misce i owijamy folią spożywczą – wkładamy do lodówki na około 30min.

Teraz przygotowujemy farsz do naszych pierogów.

Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy do niego jajko oraz miękkie masło – całość dokładnie mieszamy.

Szczypior siekamy drobno i dodajemy do mielonego mięsa wraz ze wszystkimi przyprawami (solą, pieprzem, drobno posiekaną papryczką chili, ostrą papryką i chili cayenne) – farsz dokładnie mieszamy.

Ciasto wyciągamy z lodówki i przekładamy na stolnicę. Dzielimy je na kilkanaście części i formujemy w kształt kulek, następnie rozwałkowujemy na cienkie placki (ciasto powinno być odrobinę grubsze niż do klasycznych pierogów – jest ono również odrobinę mniej elastyczne).

Na rozwałkowane ciasto nakładamy farsz i formujemy w kształt pierogów – pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Gdy wszystkie pierogi będą już ulepione nastawiamy piekarnik na 200 stopni z termoobiegiem.

Pierogi smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 25min – po tym czasie powinny uzyskać ładny złoty kolor.

Gdy pierogi będą już upieczone wyciągamy je z piekarnika i wykładamy na talerze – podajemy z kwaśną śmietaną lub z salsą pomidorową.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *