Burgery wołowe z sosem tzatziki

Burgery wołowe z sosem tzatziki

Przepis na burgery wołowe z cudownie soczystym mięsem, podawane z sosem tzatziki.

SKŁADNIKI

Porcja na 2 duże burgery (po 200g mięsa wołowego każdy).

  • 2 duże bułki pszenne do burgerów (przepis na domowej roboty bułki znajdziesz tutaj)
  • 400g mięsa wołowego mielonego
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • około 4 liście sałaty masłowej
  • 1 średniej wielkości pomidor malinowy
  • 2 średniej wielkości ogórki kiszone
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

SOS TZATZIKI:

  • 100g jogurtu greckiego
  • 1 mały ogórek (np. gruntowy)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

CZAS PRZYGOTOWANIA

30min.

PRZYGOTOWANIE

Mięso mielone przekładamy do dużej miski i doprawiamy niewielką ilością soli oraz świeżo mielonym pieprzem.

Połowę czerwonej cebuli trzemy na tarce z małym oczkiem wraz z ząbkiem czosnku – dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy.

Mięso odstawiamy na chwilę aby „nasiąknęło” przyprawami.

Teraz przygotowujemy sos tzatziki do burgerów – w małej miseczce umieszczamy jogurt grecki oraz starte na tarce ząbek czosnku i ogórek (jeżeli używamy młodych, gruntowych ogórków sezonowych nie ma konieczności obierania ich ze skórki ani odkrajania środka z nasionami, natomiast jeżeli używamy zwykłego dużego ogórka dobrze jest go obrać i odkroić środek z pestkami – zawiera on dużo wody i może zmienić konsystencję naszego sosu).

Do jogurtu dodajemy sól oraz świeżo mielony pieprz do smaku – mieszamy i odstawiamy na później.

Wszystkie warzywa wcześniej kroimy na plasterki, aby były gotowe zaraz po usmażeniu mięsa.

Teraz przystępujemy do przygotowania mięsa do burgerów.

Przygotowane wcześniej mięso dzielimy na 2 równe części i każdą z nich, bardzo intensywnie masując, formujemy w kształt kotleta – ważne jest aby kotlet był na całej swojej średnicy jednakowej grubości – około 1,5 – 2cm. Pamiętajmy również, że mięso podczas smażenia odrobinę się „skurczy” dlatego warto przygotować kotlety odrobinę większe niż średnica bułki (np. 1cm szersze).

Patelnię grillową (lub grill) rozgrzewamy na największym ogniu.

Gdy patelnia będzie mocno rozgrzana układamy nasze kotlety obok siebie i smażymy aż nabiorą ładnego brązowego koloru – bardzo ważne jest aby kotlety kłaść na bardzo rozgrzanej patelni – wtedy włókna mięsa szybko się zamykają i cały „sok” pozostaje w środku kotleta – dzięki temu będzie cudownie soczysty po usmażeniu (nie ma konieczności dodawania tłuszczu do smażenia – tłuszcz wytopiony z kotletów jest wystarczający).
Kotlety, w zależności od tego jaki stopień wysmażenia chcemy uzyskać, trzymamy około 2,5 – 3min na każdej ze stron – nie powinniśmy smażyć kotletów zbyt długo, gdyż mogą one być suche po usmażeniu.
Gdy kotlety będą usmażone z jednej strony przekładamy je za pomocą np. drewnianej łopatki na drugą stronę (nie powinno się nakłuwać kotletów widelcem czy innymi sztućcami, aby soki ze środka nie wypłynęły i nasz kotlet nie zrobił się suchy).

Gdy kotlety będą już usmażone przekładamy je na drewnianą deskę, aby chwilę „odpoczęły” (kilka minut).

W tym czasie kroimy bułki do burgerów na pół, układamy liście sałaty, następnie układamy usmażone mięso, kładziemy cebulę, pomidory, ogórki kiszone i na koniec dodajemy sos – całość przykrywamy górą od bułki.

I gotowe!:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *