Pszenne bułeczki razowe z dynią (na żytnim zakwasie)

Pszenne bułeczki razowe z dynią (na żytnim zakwasie)

Przepis na pyszne pszenne bułeczki razowe z dynią na żytnim zakwasie.

SKŁADNIKI

Porcja na 4 średniej wielkości bułeczki.

ZACZYN:

  • 60g żytniego zakwasu (przepis na domowy zakwas znajdziesz tutaj)
  • 50g mąki pszennej razowej
  • 50ml ciepłej wody

CIASTO NA BUŁKI:

  • wcześniej przygotowany zaczyn
  • 70g mąki pszennej razowej
  • 70g zwykłej mąki pszennej
  • 70g ziaren dyni
  • 70ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli

DODATKOWO:

  • odrobina oliwy lub oleju do posmarowania bułeczek

CZAS PRZYGOTOWANIA

40min + czas wyrastania zaczynu i ciasta oraz dzień wcześniej „nakarmienie” zakwasu.

PRZYGOTOWANIE

Dzień przed pieczeniem bułeczek „karmimy” zakwas i odstawiamy do wyrośnięcia – w tym celu około godzinę przed karmieniem wyjmujemy zakwas z lodówki aby uzyskał temperaturę pokojową. Po tym czasie do zakwasu dodajemy 3 łyżki mąki żytniej razowej, typ 2000 oraz 4 łyżki ciepłej wody (nie gorącej!) i mieszamy. Zakwas odstawiamy do ciepłego i ciemnego miejsca na noc.
Przepis na domowy zakwas wraz z przygotowaniem go do pieczenia znajdziesz tutaj.

Następnego dnia, gdy zakwas będzie gotowy przygotowujemy zaczyn na nasze bułki – do średniej miski przekładamy 60g wyrośniętego zakwasu (resztę chowamy do lodówki), 50g mąki pszennej razowej oraz 50ml ciepłej wody – całość dokładnie mieszamy, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ciepłego i ciemnego miejsca do wyrośnięcia na około 8h.

Po tym czasie wyciągamy nasz zakwas i dodajemy do niego wszystkie składniki na ciasto (mąki, ziarna dyni, ciepłą wodę, sól, miód oraz oliwę) – całość dokładnie mieszamy a następnie chwilę wyrabiamy ręką – ciasto odstawiamy na około 40min do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu.

Po tym czasie na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę układamy nasze bułeczki – ciasto dzielimy na 4 części i mokrymi dłońmi formujemy z nich kulki i układamy obok siebie na blasze. Bułeczki możemy posypać dodatkowo niewielką ilością ziaren dyni (lub innymi ulubionymi) – bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na około 20min (nie urosną one tak bardzo jak bułeczki robione na zwykłych drożdżach).

Gdy bułeczki podrosną smarujemy je odrobiną oliwy lub oleju.

Piekarnik nastawiamy na 220 stopni z termoobiegiem i gdy piekarnik będzie już nagrzany wkładamy nasze bułeczki na około 15min na środkowy poziom (bułki w tym czasie powinny się ładnie zarumienić na złoty kolor).

Po upieczeniu bułeczki wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *