Szarlotka z płatków owsianych i migdałów
Przepis na szarlotkę z ciasta z płatków owsianych i migdałów – świetna alternatywa dla klasycznej szarlotki lub porannej owsianki – bez dodatku mąki, jajek i masła.
SKŁADNIKI
Porcja na małą formę (u mnie okrągła forma o średnicy około 18cm).
- 170g płatków owsianych (zwykłych lub górskich)
- 80g płatków migdałów
- 2 dojrzałe banany
- 1-2 łyżki miodu (w zależności czy lubimy mniej lub bardziej słodkie ciasta)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300g prażonych jabłek (np. Champion lub Ligol)
CZAS PRZYGOTOWANIA
50min.
PRZYGOTOWANIE
Około 150g płatków owsianych i 50g płatków migdałów (resztę zostawiamy na później) wsypujemy do miksera ręcznego. Dodajemy miód, proszek do pieczenia i banany – całość chwilę miksujemy tak aby masa nie była całkowicie gładka – wystarczy aby składniki się dobrze wymieszały a płatki rozdrobniły na mniejsze części.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej około 3/4 zblendowanej masy zostawiając na brzegach wyższe krawędzie.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem i gdy będzie już nagrzany wkładamy przygotowany spód na około 20min (jeżeli użyjemy szerszej blaszki to możemy skrócić czas pieczenia do 15min, żeby nie przypalić ciasta).
W międzyczasie przygotowujemy górę ciasta – do odłożonej 1/4 masy dodajemy resztę całych płatków owsianych i płatków migdałów – mieszamy za pomocą łyżki.
Gdy spód będzie już upieczony wyciągamy ciasto z piekarnika i na wierzch układamy prażone jabłka i ciasto wymieszane z całymi płatkami – możemy nałożyć je za pomocą dłoni podobnie jak zwykle nakładamy kruszonkę.
Teraz całość wkładamy do piekarnika na kolejne 20 min (180 stopni z termoobiegiem).
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce – najlepiej jest je kroić po całkowitym wystygnięciu – ciasto nie będzie się wtedy tak mocno kruszyło.
I gotowe:)
Smacznego!