Pszenne bułki śniadaniowe – szybki przepis
Szybki przepis na pyszne pszenne bułki śniadaniowe. Gotowe w 40min!
SKŁADNIKI
Porcja na 5 średniej wielkości bułeczek (lub 6 mniejszych).
- 250g mąki pszennej
- 150ml ciepłej wody
- 25g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- pół łyżeczki cukru
- odrobina soli
CZAS PRZYGOTOWANIA
40min.
PRZYGOTOWANIE
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól oraz cukier – mieszamy. Następnie kruszymy drożdże i dodajemy ciepłej wody – całość dokładnie mieszamy za pomocą dłoni do połączenia składników (drożdże nie powinny zostawić grudek).
Teraz dodajemy oliwę i dokładnie wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji – ciasto nie powinno kleić się do rąk po wyrobieniu.
Ciasto dzielimy na 5-6 części i formujemy w kształt kulek, następnie układamy obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między nimi (ciasto urośnie).
Teraz przykrywamy nasze bułeczki materiałową ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20min.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem.
Gdy bułeczki będą już wyrośnięte smarujemy je odrobiną wody i za pomocą mokrego noża robimy w nich wycięcia (praktycznie do samego spodu bułeczek).
Bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom na około 15-17min – w tym czasie bułeczki powinny uzyskać ładny złoty kolor.
Po upieczeniu bułki wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
I gotowe:)
Smacznego!