Bagietki pszenne

Bagietki pszenne

Prosty przepis na cudownie chrupiące bagietki pszenne.

SKŁADNIKI

Porcja na około 5 średniej wielkości bagietek.

  • 600g mąki pszennej jasnej, typ 500
  • 30g świeżych drożdży
  • około 250ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

CZAS PRZYGOTOWANIA

90min.

PRZYGOTOWANIE

Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, 2 łyżki mąki i około 50ml ciepłej wody (składniki odejmujemy od całości przepisu) – całość dokładnie mieszamy, tak aby drożdże nie pozostawiły grudek i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 min do ciepłego miejsca pod przykryciem.

Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól – mieszamy.

Gdy zaczyn z drożdży już wyrośnie (powinien co najmniej podwoić swoją objętość) dodajemy go do miski z mąką i mieszamy za pomocą łyżki. Następnie dodajemy ciepłą wodę (nie gorącą) i dokładnie mieszamy do połączenia składników, a następnie wyrabiamy chwilę ręką. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję dodajemy oliwę i dalej wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.

Teraz dzielimy ciasto na około 5 części i każdą z nich formujemy w kształt bagietki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (formując i układając ciasto pamiętaj, że zwiększy ono swoją objętość więc pozostawmy trochę odstępów między nimi). Uformowane bagietki posypujemy odrobiną mąki i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 25-30min przykryte szmatką.

Po tym czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni z termoobiegiem.

Bagietki nacinamy po ukosie mokrym nożem i zwilżamy wodą np. za pomocą sylikonowego pędzelka.

Bagietki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25min. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia otwieramy piekarnik i ponownie zwilżamy bagietki wodą – dzięki temu skórka będzie cudownie chrupiąca po upieczeniu:) – piekarnik zamykamy i pieczemy dalej bez zmiany temperatury.

Gdy bagietki będą już upieczone wyciągamy je z piekarnika i studzimy na kratce.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *