Bagietki pszenne
Prosty przepis na cudownie chrupiące bagietki pszenne.
SKŁADNIKI
Porcja na około 5 średniej wielkości bagietek.
- 600g mąki pszennej jasnej, typ 500
- 30g świeżych drożdży
- około 250ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
CZAS PRZYGOTOWANIA
90min.
PRZYGOTOWANIE
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, 2 łyżki mąki i około 50ml ciepłej wody (składniki odejmujemy od całości przepisu) – całość dokładnie mieszamy, tak aby drożdże nie pozostawiły grudek i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 min do ciepłego miejsca pod przykryciem.
Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól – mieszamy.
Gdy zaczyn z drożdży już wyrośnie (powinien co najmniej podwoić swoją objętość) dodajemy go do miski z mąką i mieszamy za pomocą łyżki. Następnie dodajemy ciepłą wodę (nie gorącą) i dokładnie mieszamy do połączenia składników, a następnie wyrabiamy chwilę ręką. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję dodajemy oliwę i dalej wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.
Teraz dzielimy ciasto na około 5 części i każdą z nich formujemy w kształt bagietki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (formując i układając ciasto pamiętaj, że zwiększy ono swoją objętość więc pozostawmy trochę odstępów między nimi). Uformowane bagietki posypujemy odrobiną mąki i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 25-30min przykryte szmatką.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni z termoobiegiem.
Bagietki nacinamy po ukosie mokrym nożem i zwilżamy wodą np. za pomocą sylikonowego pędzelka.
Bagietki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25min. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia otwieramy piekarnik i ponownie zwilżamy bagietki wodą – dzięki temu skórka będzie cudownie chrupiąca po upieczeniu:) – piekarnik zamykamy i pieczemy dalej bez zmiany temperatury.
Gdy bagietki będą już upieczone wyciągamy je z piekarnika i studzimy na kratce.
I gotowe:)
Smacznego!