Pielmieni
Przepis na pielmieni – przepyszne rosyjskie pierożki z mięsnym farszem i bulionem w środku.
SKŁADNIKI
Porcja na około 35 pierożków.
CIASTO:
- 300g mąki pszennej, np. poznańska (+ mąka do przyprószenia i wyrabiania ciasta)
- 50ml oleju
- 130ml gorącej wody
- pół łyżki soli
FARSZ:
- 300g mielonego mięsa wołowego (lub pół na pół mięsa wołowego i wieprzowego)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 żółtko
- 50ml bulionu mięsnego (u mnie wołowy)
- 50ml oleju
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz
DODATKOWO:
- odrobina oleju do gotowania pierogów
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- kwaśna śmietana do podania – około 120g
- opcjonalnie: odrobina posiekanej natki pietruszki do posypania
CZAS PRZYGOTOWANIA
50min.
PRZYGOTOWANIE
Cebulę oraz czosnek siekamy drobno i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju – całość delikatnie smażymy i co chwilę „podlewamy” odrobiną bulionu mięsnego – cebulka powinna się ładnie zeszklić.
Gdy bulion z cebulą i czosnkiem będą już gotowe odstawiamy je na chwilę do przestygnięcia.
W osobnej misce szykujemy farsz na pierogi.
Do mięsa mielonego dodajemy żółtko i przestygnięty bulion z cebulą, czosnkiem i całością oleju – farsz powinien być dość mokry, ale nie powinien również utrudniać nam lepienia pierożków.
Całość przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem (tradycyjne pielmieni powinny być dość pikantne, ale polecam dopasować ilość pieprzu do własnych upodobań:))
Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy na później (przed samym lepieniem pierogów ponownie mieszamy farsz).
Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi.
Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól – mieszamy, następnie dodajemy bardzo ciepłej wody (uwaga, żeby się nie poparzyć!) i olej – całość mieszamy za pomocą łyżki a następnie wyrabiamy ręką do połączenia składników.
Następnie wyciągamy ciasto na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy – ciasto powinno być elastyczne i po wyrobieniu nie powinno kleić się do rąk.
Wyrobione ciasto dzielimy na części, formujemy w kształt małych kulek i rozwałkowujemy na płaskie placki – tradycyjne pielmieni są dość małe – na „jeden kęs”, więc pierożki powinny być mniejsze od tych tradycyjnych.
Resztę ciasta przykrywamy ściereczką aby nie wyschło.
Na rozwałkowane ciasto nakładamy odrobinę farszu i formujemy w kształt tradycyjnego pieroga, następnie dwa końce zlepiamy ze sobą wzdłuż pieroga – podobnie jak uszka:)
Gdy wszystkie pierożki będą już ulepione w dużym, 5l garnku gotujemy wodę z dodatkiem odrobiny oleju.
Pielmieni wrzucamy do gotującej się wody, zmniejszamy ogień na średni i od czasu wypłynięcia pierożków na powierzchnię gotujemy jeszcze około 4min.
Po tym czasie odcedzamy pierogi i przekładamy na talerze.
Pielmieni posypujemy odrobiną natki pietruszki, świeżo mielonym pieprzem i podajemy z kwaśną śmietaną.
Świetnie smakują również jako dodatek do barszczu czy rosołu:)
I gotowe:)
Smacznego!