Pielmieni

Pielmieni

Przepis na pielmieni – przepyszne rosyjskie pierożki z mięsnym farszem i bulionem w środku.

SKŁADNIKI

Porcja na około 35 pierożków.

CIASTO:

  • 300g mąki pszennej, np. poznańska (+ mąka do przyprószenia i wyrabiania ciasta)
  • 50ml oleju
  • 130ml gorącej wody
  • pół łyżki soli

FARSZ:

  • 300g mielonego mięsa wołowego (lub pół na pół mięsa wołowego i wieprzowego)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko
  • 50ml bulionu mięsnego (u mnie wołowy)
  • 50ml oleju
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz

DODATKOWO:

  • odrobina oleju do gotowania pierogów
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • kwaśna śmietana do podania – około 120g
  • opcjonalnie: odrobina posiekanej natki pietruszki do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA

50min.

PRZYGOTOWANIE

Cebulę oraz czosnek siekamy drobno i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju – całość delikatnie smażymy i co chwilę „podlewamy” odrobiną bulionu mięsnego – cebulka powinna się ładnie zeszklić.

Gdy bulion z cebulą i czosnkiem będą już gotowe odstawiamy je na chwilę do przestygnięcia.

W osobnej misce szykujemy farsz na pierogi.
Do mięsa mielonego dodajemy żółtko i przestygnięty bulion z cebulą, czosnkiem i całością oleju – farsz powinien być dość mokry, ale nie powinien również utrudniać nam lepienia pierożków.
Całość przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem (tradycyjne pielmieni powinny być dość pikantne, ale polecam dopasować ilość pieprzu do własnych upodobań:))
Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy na później (przed samym lepieniem pierogów ponownie mieszamy farsz).

Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi.
Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól – mieszamy, następnie dodajemy bardzo ciepłej wody (uwaga, żeby się nie poparzyć!) i olej – całość mieszamy za pomocą łyżki a następnie wyrabiamy ręką do połączenia składników.
Następnie wyciągamy ciasto na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy – ciasto powinno być elastyczne i po wyrobieniu nie powinno kleić się do rąk.

Wyrobione ciasto dzielimy na części, formujemy w kształt małych kulek i rozwałkowujemy na płaskie placki – tradycyjne pielmieni są dość małe – na „jeden kęs”, więc pierożki powinny być mniejsze od tych tradycyjnych.
Resztę ciasta przykrywamy ściereczką aby nie wyschło.
Na rozwałkowane ciasto nakładamy odrobinę farszu i formujemy w kształt tradycyjnego pieroga, następnie dwa końce zlepiamy ze sobą wzdłuż pieroga – podobnie jak uszka:)

Gdy wszystkie pierożki będą już ulepione w dużym, 5l garnku gotujemy wodę z dodatkiem odrobiny oleju.
Pielmieni wrzucamy do gotującej się wody, zmniejszamy ogień na średni i od czasu wypłynięcia pierożków na powierzchnię gotujemy jeszcze około 4min.

Po tym czasie odcedzamy pierogi i przekładamy na talerze.

Pielmieni posypujemy odrobiną natki pietruszki, świeżo mielonym pieprzem i podajemy z kwaśną śmietaną.
Świetnie smakują również jako dodatek do barszczu czy rosołu:)

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *