Pierogi z kurczakiem i cukinią
Bardzo prosty przepis na cudownie delikatne pierogi z kurczakiem i cukinią z dodatkiem czosnku.
SKŁADNIKI
Porcja na około 15 pierogów.
CIASTO:
- 300g mąki pszennej (+ mąka do przyprószenia i wyrabiania)
- 50ml oleju
- 130ml gorącej wody
- pół łyżki soli
FARSZ:
- 400g mielonego mięsa z kurczaka (surowe)
- 1 mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
CZAS PRZYGOTOWANIA
50min.
PRZYGOTOWANIE
Cukinię trzemy na tarce na dużym oczku. Do startej cukinii dodajemy surowe mięso z kurczaka (zmielone), dodajemy jajko, posiekany drobno czosnek, sól oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy. Farsz odstawiamy na później.
Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi.
Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól, dolewamy gorącej wody i mieszamy za pomocą łyżki, następie dodajemy olej i całość wyrabiamy ręką aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk (ostrożnie z wyrabianiem ciasta gdyż ciasto może być bardzo ciepłe od dodatku gorącej wody).
Ciasto wykładamy na stolnicę przyprószoną mąką i jeszcze chwilę wyrabiamy.
Tak wyrobione ciasto dzielimy na kilkanaście części, każdą z nich formujemy w kształt kulki i rozwałkowujemy na cienkie placki.
Teraz na rozwałkowany kawałek ciasta nakładamy farsz i formujemy w kształt pieroga.
Gdy wszystkie pierogi będą już ulepione w dużym, 5l garnku gotujemy wodę (3/4 głębokości garnka) z dodatkiem odrobiny oleju.
Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy kolejno pierogi i od czasu gdy pierogi zaczną wypływać na powierzchnię odliczamy 5min – po tym czasie wyciągamy pierogi i odcedzamy na durszlaku.
Pierogi przekładamy na talerze i podajemy np. z sosem kurkowym, który idealnie pasuje do tego typu pierogów (przepis na sos kurkowy znajdziesz na moim blogu tutaj).
I gotowe:)
Smacznego!