Podpłomyk (przepis podstawowy)

Podstawowy przepis na tradycyjny pszenny placek – podpłomyk. Bardzo prosty w przygotowaniu – do jego wykonania potrzebujemy niewielu składników i czasu. Idealnie smakuje podany z oliwą, sosem tzatziki lub przeróżnymi dipami, a podstawowy przepis możemy dowolnie modyfikować o np. dodatki ulubionych ziół czy przypraw.
SKŁADNIKI
Porcja na 6 średniej wielkości podpłomyków.
- 300g mąki pszennej (+odrobina do przyprószenia)
- około 180ml ciepłej wody
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min.
PRZYGOTOWANIE
Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól i dolewamy powoli ciepłą wodę równocześnie mieszając dłonią. Gdy składniki się dobrze połączą dodajemy oliwę i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto nie powinno kleić się do rąk).
Gdy ciasto będzie już wyrobione dzielimy ja na kilka części i każdą z nich rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki, podsypując co chwilę odrobiną mąki – im cieńsze placki, tym lepiej. Placki nie muszą być równe – ich cały urok polega na tym, że mają różne wielkości i kształty, aby swobodnie móc je rwać podczas jedzenia:)

Placki układamy obok siebie lub przekładamy ściereczką albo papierowym ręcznikiem tak aby się nie posklejały.
Gdy całe ciasto będzie rozwałkowane rozgrzewamy dużą patelnię na największym ogniu – każdy placek kolejno pieczemy na suchej (bez dodatku tłuszczu) patelni – patelnia powinna być bardzo dobrze rozgrzana.
Placki pieczemy dosłownie chwilę z każdej strony aż powstaną brązowo-złote plamy/kropki – podczas pieczenia wytwarzać się będą również charakterystyczne bąble powietrza.

Każdy upieczony placek odkładamy na kratkę aby nie złapał wilgoci od spodu – podajemy na ciepło lub zimno z różnymi sosami lub oliwą z oliwek – wg uznania.

I gotowe:)
Smacznego!