Pizza wiejska z rozmarynowym kurczakiem na cieście pszenno-żytnim

Pizza wiejska z rozmarynowym kurczakiem na cieście pszenno-żytnim

Przepis na przepyszną pizzę z kurczakiem w marynacie z rozmarynu i czosnku na cieście pszenno-żytnim.

SKŁADNIKI

Porcja na jedną dużą pizzę (lub dwie mniejsze).

CIASTO:

  • 200g mąki pszennej do pizzy, typ 00 (lub zwykłej pszennej)
  • 150g mąki żytniej razowej, typ 2000
  • 20g świeżych drożdży
  • około 150ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki soli

SOS:

  • 150g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół ząbka czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

FARSZ:

  • 250g marynowanego mięsa z piersi kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 100ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju
  • około 10 czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki startego włoskiego sera Grana Padano lub parmezanu
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

MARYNATA DO MIĘSA:

  • 200ml mleka
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

CZAS PRZYGOTOWANIA

50min + czas marynowania mięsa i wyrastania ciasta (około 1h).

PRZYGOTOWANIE

Przed przystąpieniem do przygotowania pizzy szykujemy marynatę do mięsa.
Czosnek oraz listki z 2 gałązek rozmarynu (wcześniej umyte) siekamy bardzo drobno, następnie wcieramy je wraz z solą i pieprzem w mięso kurczaka.
Tak przyprawione mięso wkładamy do miseczki i zalewamy około 200ml mleka (mleko powinno przykryć całe mięso) – miseczkę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę – dzięki temu mięso po usmażeniu i upieczeniu będzie kruche i bardzo delikatne, równocześnie nie będzie wysuszone.

Teraz przygotowujemy ciasto do pizzy.
W dużym kubeczku kruszymy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki pszennej, całość zalewamy około 50ml ciepłej wody (wszystkie składniki odejmujemy od całości przepisu na ciasto) i mieszamy do momentu aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Drożdże przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na około 10-15 min do wyrośnięcia.

W dużej misce umieszczamy mąki (pszenną, typ 00 oraz żytnią razową, typ 2000), dodajemy sól i mieszamy.
Do miski z mąkami dodajemy teraz wyrośnięte drożdże i mieszamy za pomocą łyżki. Następnie dodajemy ciepłą wodę (nie gorącą) i wyrabiamy ciasto za pomocą dłoni – gdy wszystkie składniki się dobrze połączą dodajemy oliwę z oliwek i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i nie kleić się do rąk.

Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h do ciepłego miejsca (ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość).

W międzyczasie przygotowujemy część farszu do pizzy.
Cebulę oraz paprykę kroimy w paski.
Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulkę aż się ładnie zeszkli, co chwilę „podlewając” ją odrobiną wina. Na sam koniec duszenia cebuli dodajemy paprykę, sól, pieprz oraz posiekane listki rozmarynu i całość smażymy jeszcze przez 3min (papryka nie powinna bardzo zmięknąć).

Farsz odkładamy do osobnej miseczki i na tej samej patelni, na dużym ogniu smażymy zamarynowane wcześniej mięso z kurczaka – ważne jest, aby mięso smażyć tylko chwilę, aby pozostało soczyste w środku.
Mięso ściągamy z patelni i gdy chwilę „odpocznie” (około 5-10min) kroimy je w paseczki.

Kolejno przygotowujemy sos do pizzy.
Czosnek oraz listki rozmarynu siekamy bardzo drobno – dodajemy je do passaty pomidorowej z odrobiną oliwy z oliwek. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na płaski placek (około 0,5cm grubości) w kształcie prostokąta (lub koła) i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 230 stopni z termoobiegiem.

Ciasto pokrywamy przygotowanym wcześniej sosem, nakładamy farsz cebulowo-paprykowy, usmażone i pokrojone mięso z kurczaka, dodajemy pokrojone w plasterki oliwki i całość posypujemy startym serem.

Pizzę wstawiamy do całkowicie nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 20min – po tym czasie pizzę wyciągamy i podajemy z oliwą, sosem pomidorowym lub ulubionym sosem.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *