Pizza wiejska z rozmarynowym kurczakiem na cieście pszenno-żytnim
Przepis na przepyszną pizzę z kurczakiem w marynacie z rozmarynu i czosnku na cieście pszenno-żytnim.
SKŁADNIKI
Porcja na jedną dużą pizzę (lub dwie mniejsze).
CIASTO:
- 200g mąki pszennej do pizzy, typ 00 (lub zwykłej pszennej)
- 150g mąki żytniej razowej, typ 2000
- 20g świeżych drożdży
- około 150ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki soli
SOS:
- 150g passaty pomidorowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół ząbka czosnku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
FARSZ:
- 250g marynowanego mięsa z piersi kurczaka
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 100ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 2 łyżki oleju
- około 10 czarnych oliwek bez pestek
- 2 łyżki startego włoskiego sera Grana Padano lub parmezanu
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
MARYNATA DO MIĘSA:
- 200ml mleka
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
CZAS PRZYGOTOWANIA
50min + czas marynowania mięsa i wyrastania ciasta (około 1h).
PRZYGOTOWANIE
Przed przystąpieniem do przygotowania pizzy szykujemy marynatę do mięsa.
Czosnek oraz listki z 2 gałązek rozmarynu (wcześniej umyte) siekamy bardzo drobno, następnie wcieramy je wraz z solą i pieprzem w mięso kurczaka.
Tak przyprawione mięso wkładamy do miseczki i zalewamy około 200ml mleka (mleko powinno przykryć całe mięso) – miseczkę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę – dzięki temu mięso po usmażeniu i upieczeniu będzie kruche i bardzo delikatne, równocześnie nie będzie wysuszone.
Teraz przygotowujemy ciasto do pizzy.
W dużym kubeczku kruszymy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki pszennej, całość zalewamy około 50ml ciepłej wody (wszystkie składniki odejmujemy od całości przepisu na ciasto) i mieszamy do momentu aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Drożdże przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na około 10-15 min do wyrośnięcia.
W dużej misce umieszczamy mąki (pszenną, typ 00 oraz żytnią razową, typ 2000), dodajemy sól i mieszamy.
Do miski z mąkami dodajemy teraz wyrośnięte drożdże i mieszamy za pomocą łyżki. Następnie dodajemy ciepłą wodę (nie gorącą) i wyrabiamy ciasto za pomocą dłoni – gdy wszystkie składniki się dobrze połączą dodajemy oliwę z oliwek i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i nie kleić się do rąk.
Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h do ciepłego miejsca (ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość).
W międzyczasie przygotowujemy część farszu do pizzy.
Cebulę oraz paprykę kroimy w paski.
Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulkę aż się ładnie zeszkli, co chwilę „podlewając” ją odrobiną wina. Na sam koniec duszenia cebuli dodajemy paprykę, sól, pieprz oraz posiekane listki rozmarynu i całość smażymy jeszcze przez 3min (papryka nie powinna bardzo zmięknąć).
Farsz odkładamy do osobnej miseczki i na tej samej patelni, na dużym ogniu smażymy zamarynowane wcześniej mięso z kurczaka – ważne jest, aby mięso smażyć tylko chwilę, aby pozostało soczyste w środku.
Mięso ściągamy z patelni i gdy chwilę „odpocznie” (około 5-10min) kroimy je w paseczki.
Kolejno przygotowujemy sos do pizzy.
Czosnek oraz listki rozmarynu siekamy bardzo drobno – dodajemy je do passaty pomidorowej z odrobiną oliwy z oliwek. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na płaski placek (około 0,5cm grubości) w kształcie prostokąta (lub koła) i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 230 stopni z termoobiegiem.
Ciasto pokrywamy przygotowanym wcześniej sosem, nakładamy farsz cebulowo-paprykowy, usmażone i pokrojone mięso z kurczaka, dodajemy pokrojone w plasterki oliwki i całość posypujemy startym serem.
Pizzę wstawiamy do całkowicie nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 20min – po tym czasie pizzę wyciągamy i podajemy z oliwą, sosem pomidorowym lub ulubionym sosem.
I gotowe:)
Smacznego!