Pszenne rogale z makiem (księżycowe)

Pszenne rogale z makiem (księżycowe)

Przepis na pszenne rogale z makiem na drożdżach, z dodatkiem mleka i masła – idealne na śniadanie.

SKŁADNIKI

Porcja na 8 rogali.

  • 400g mąki pszennej, typ 500 (lub zwykłej)
  • 20g świeżych drożdży
  • 100-120ml ciepłego mleka
  • 100ml ciepłej wody
  • 25g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

DODATKOWO:

  • 1 żółtko do posmarowania rogali
  • 2 łyżki maku do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA

45min + czas wyrastania ciasta (około 1h).

PRZYGOTOWANIE

Drożdże wyciągamy wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową, następnie kruszymy je w dużym kubku, dodajemy łyżkę mąki, 2 łyżeczki cukru i około 50ml ciepłego mleka (składniki odejmujemy od całości porcji na ciasto) – składniki mieszamy aż drożdże całkowicie się rozpuszczą i odstawiamy pod przykryciem do ciepłego miejsca na około 15min do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól i dodajemy wyrośnięty zaczyn – mieszamy za pomocą łyżki. Teraz dodajemy ciepłe mleko z wodą i wyrabiamy ciasto za pomocą ręki. Gdy składniki ładnie się połączą dodajemy roztopione masło (ważne, aby nie było zbyt gorące) i jeszcze chwilę wyrabiamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na około godzinę – ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto ładnie wyrośnie dzielimy je na dwie równe części i każdą z nich formujemy w kulę i rozwałkowujemy na dość cienki placek (około 0,5cm grubości), podsypując mąką aby ciasto nie kleiło się do blatu.

Każdy z placków dzielimy na 4 części, tak aby powstały trójkąty i każdy z nich zwijamy w rogal, zaczynając od zewnętrznej strony.

Rogale przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi – przykrywamy szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15min.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem.

Gdy rogale ładnie podrosną smarujemy je roztrzepanym żółtkiem i posypujemy makiem – wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom na około 16min.

Upieczone rogale wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *