Kandyzowana skórka pomarańczy
Bardzo prosty i szybki przepis na domowej roboty kandyzowaną skórkę pomarańczy – niezwykle aromatyczną – cudowna jako dodatek do ciast i deserów.
SKŁADNIKI
Porcja na jeden mały słoiczek.
- 2 duże pomarańcze
- około 150ml wody
- 1 pełna łyżka miodu (lub 2 łyżki cukru)
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min + czas suszenia skórek (u mnie pozostawiona na noc).
PRZYGOTOWANIE
Pomarańcze dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem, następnie trzemy na tarce z dużym oczkiem tak aby uzyskać wierzchnią skórkę pomarańczy – bez białych części (mogą one powodować późniejszą gorycz). Możemy również obrać pomarańcze bardzo cienko za pomocą noża i pokroić je w małe kosteczki.
Startą skórkę wrzucamy do rondelka i zalewamy 150ml wody – gotujemy aż całość zacznie wrzeć i jeszcze chwilę gotujemy (dosłownie 3min).
Skórkę przecedzamy na drobnym sitku i wrzucamy z powrotem do rondelka – dodajemy łyżkę miodu (lub 2 łyżki cukru) oraz łyżkę wody i gotujemy na małym ogniu aż całość płynów odparuje a miód całkowicie się skarmelizuje – powinniśmy uzyskać konsystencję bardzo gęstego syropu (całość mieszamy co chwilę aby się nie przypaliła).
Skarmelizowane skórki wykładamy na papier do pieczenia (wyciągamy je tak aby oddzielić je od reszty syropu), w miarę możliwości w pewnej odległości od siebie – wtedy skórka po wysuszeniu nie będzie zbita w większe bryłki tylko ładnie sypka (gdy użyjemy miodu zamiast cukru skórka po wysuszeniu będzie bardziej lepka i miękka (nie będzie również tak chrupiąca), ale jak najbardziej nadaje się do ciast czy deserów – to jaki składnik wybierzesz zależy tylko od tego jaka konsystencja Ci bardziej odpowiada – ja wolę tą z dodatkiem miodu:).
Skórki suszymy do całkowitego wyschnięcia przez kilka godzin (u mnie przez noc) i przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku.
I gotowe:)
Smacznego!
1 thought on “Kandyzowana skórka pomarańczy”