Szpinakowe pierożki z krewetkami
Przepis na przepyszne i niesamowicie delikatne pierożki szpinakowe z krewetkami i bulionem na ostro w środku.
SKŁADNIKI
Porcja na około 16 średniej wielkości pierożków.
CIASTO:
- 300g mąki pszennej (+ mąka do przyprószenia i wyrabiania)
- 50ml oleju
- 120ml gorącej wody
- 2 garści świeżych liści szpinaku lub 3-4 „kostki” mrożonego szpinaku *
- pół łyżki soli
FARSZ:
- około 350g obranych krewetek
- łyżeczka startego korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka chili cayenne
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki ziaren białego sezamu
- sok z połowy limonki
- garść posiekanego szczypiorku
DODATKOWO DO SMAŻENIA:
- 50ml oleju
- 50ml ciepłej wody
* jeżeli używamy mrożonego szpinaku przed przygotowaniem pierogów należy go rozmrozić i odcisnąć z niego wodę.
CZAS PRZYGOTOWANIA
35min + czas marynowania krewetek (około 1h).
PRZYGOTOWANIE
Mniej więcej godzinę przed przygotowywaniem pierogów szykujemy marynatę do krewetek.
Krewetki dokładnie myjemy, obieramy z pancerzyka i siekamy w małą kosteczkę – umieszczamy w miseczce. Krewetki zalewamy sosem sojowym, dodajemy olej sezamowy, sok z połowy limonki, posiekany drobno ząbek czosnku oraz starty korzeń imbiru – całość mieszamy, miseczkę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Następnie przygotowujemy ciasto do pierogów.
Mąkę oraz sól umieszczamy w dużej misce, mieszamy i dodajemy do nich gorącej wody (ostrożnie aby się nie poparzyć) – mieszamy za pomocą łyżki a gdy wszystkie składniki się ładnie połączą dodajemy posiekane bardzo drobno liście szpinaku – całość wyrabiamy za pomocą ręki aż szpinak równomiernie rozprowadzi się po całym cieście – po tym czasie dodajemy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk – ciasto pozostawiamy w misce i odstawiamy na chwilę pod przykryciem aby odpoczęło.
Gdy minie czas marynowania krewetek wyciągamy je z lodówki i dodajemy chili cayenne, ziarna białego sezamu i posiekany szczypior – całość mieszamy – farsz jest gotowy do przygotowania pierogów.
Teraz wyciągamy ciasto na stolnicę i dzielimy je na kilkanaście części, każdą z nich formujemy w kształt kulki i rozwałkowujemy na płaski placek. Farsz umieszczamy na rozwałkowanym krążku (dodając odrobinę pozostałej marynaty) i lepimy w kształt pieroga, następnie układamy zlepioną częścią do góry (nie bokiem jak zwykłe pierogi) i tworzymy delikatny łuk.
Tak przygotowujemy wszystkie pierogi i gdy całość będzie już gotowa na dużej patelni rozgrzewamy olej i układamy obok siebie pierożki tak aby się nie zlepiały (pierogi wkładamy na patelnię gdy będzie całkowicie rozgrzana) – smażymy 2 min, następnie wlewamy 50ml wrzątku do patelni i zakrywamy – tak gotujemy nasze pierogi około 6min.
Po tym czasie pierogi wykładamy na talerze i podajemy je z sosem sojowym.
I gotowe:)
Smacznego!