Kruche ciasto ze śliwkami
Bardzo prosty i szybki przepis na kruche ciasto ze śliwkami – lub innymi ulubionymi owocami, według uznania. Sprawdza się zawsze i o każdej porze roku.
SKŁADNIKI
Porcja na jedną dużą blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 28cm).
- 400g mąki pszennej krupczatki
- 4 jajka
- 120ml mleka
- 100g cukru
- około 60ml oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 250g śliwek węgierek
CZAS PRZYGOTOWANIA
65min.
PRZYGOTOWANIE
Śliwki dokładnie myjemy i dzielimy na 4 części – pozostawiamy na durszlaku do całkowitego wyschnięcia lub wykładamy na ręcznik papierowy i delikatnie wycieramy.
Do średniej wielkości miski przesypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę – mieszamy (możemy również przesiać przez sitko jeżeli zauważymy gródki mąki).
W osobnej misce umieszczamy jajka z cukrem i miksujemy do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Zmniejszamy obroty miksera na mniejsze i powoli wlewamy olej, a następnie mleko.
Cały czas miksując dodajemy partiami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą – dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy z wierzchu, następnie układamy owoce i wkładamy ciasto do całkowicie nagrzanego na 180 stopni piekarnika (z termoobiegiem) i pieczemy około 50min – po tym czasie sprawdzamy ciasto patyczkiem – powinien być suchy.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i czekamy aż ostygnie.
Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem:)
I gotowe:)
Smacznego!