Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

Bardzo prosty i szybki przepis na kruche ciasto ze śliwkami – lub innymi ulubionymi owocami, według uznania. Sprawdza się zawsze i o każdej porze roku.

SKŁADNIKI

Porcja na jedną dużą blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 28cm).

  • 400g mąki pszennej krupczatki
  • 4 jajka
  • 120ml mleka
  • 100g cukru
  • około 60ml oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250g śliwek węgierek

CZAS PRZYGOTOWANIA

65min.

PRZYGOTOWANIE

Śliwki dokładnie myjemy i dzielimy na 4 części – pozostawiamy na durszlaku do całkowitego wyschnięcia lub wykładamy na ręcznik papierowy i delikatnie wycieramy.

Do średniej wielkości miski przesypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę – mieszamy (możemy również przesiać przez sitko jeżeli zauważymy gródki mąki).

W osobnej misce umieszczamy jajka z cukrem i miksujemy do uzyskania jasnej, puszystej masy.

Zmniejszamy obroty miksera na mniejsze i powoli wlewamy olej, a następnie mleko.

Cały czas miksując dodajemy partiami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą – dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej, puszystej masy.

Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy z wierzchu, następnie układamy owoce i wkładamy ciasto do całkowicie nagrzanego na 180 stopni piekarnika (z termoobiegiem) i pieczemy około 50min – po tym czasie sprawdzamy ciasto patyczkiem – powinien być suchy.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i czekamy aż ostygnie.

Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem:)

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *