Blok czekoladowy
Przepis na przepyszny blok czekoladowy z dodatkiem suszonych śliwek i kandyzowanej skórki pomarańczy – cudowne wspomnienie z dzieciństwa w nowej odsłonie.
SKŁADNIKI
Porcja na jedną podłużną blaszkę (keksówkę).
- 150g masła
- 1/3 szklanki wody
- 400g mleka w proszku
- 1 szklanka cukru
- około 10 łyżek gorzkiego kakao
- 250g suszonych śliwek
- 200g herbatników
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy (przepis na domowej roboty kandyzowaną skórkę pomarańczy znajdziesz tutaj)
- szczypta soli
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min.
PRZYGOTOWANIE
Do średniej wielkości garnka wkładamy masło i powoli roztapiamy, dodajemy wodę, cukier oraz sól i doprowadzamy do wrzenia (mieszamy cały czas aby masło się nie przypaliło).
Do garnka dodajemy teraz kakao i dokładnie mieszamy. Garnek odstawiamy z ognia i czekamy chwilę aż przestygnie.
W międzyczasie siekamy bardzo drobno kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz suszone śliwki – je możemy pokroić w trochę większe kawałki.
Gdy masa z kakao przestygnie dodajemy do niej mleko w proszku i dokładnie mieszamy – masa będzie bardzo gęsta, ale należy ją dobrze wymieszać. Na koniec dodajemy posiekaną skórkę pomarańczy ze śliwkami i pokruszonymi herbatnikami (wystarczy je połamać na kilka mniejszych części) – całość jeszcze raz dokładnie mieszamy (jeżeli nie damy rady wymieszać masy łyżką to można spokojnie wymieszać ręką).
Masę przekładamy do blaszki lub plastikowego pojemniczka wyłożonego papierem do pieczenia i bardzo mocno ubijamy, aż masa dokładnie wypełni rogi blaszki. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin i tam przechowujemy do podania:)
I gotowe:)
Smacznego!