Lody pomarańczowe z suszonymi śliwkami

Lody pomarańczowe z suszonymi śliwkami

Przepis na pyszne lody pomarańczowe z suszonymi śliwkami – bez jajek i konieczności posiadania maszynki do lodów.

SKŁADNIKI

Porcja na około 1,25l lodów.

  • 500ml śmietany kremówki 36%
  • starta skórka z 2 dużych pomarańczy
  • 65g suszonych śliwek (bez pestek)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2-3 pełne łyżki miodu
  • około 70ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (może być z miąższem)
  • 100ml rumu (ja użyłam złotego rumu „Captain Morgan Spiced Gold”)

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min.

PRZYGOTOWANIE

Pomarańcze dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem, następnie na tarce z mały oczkiem ścieramy skórkę z całych pomarańczy (nie ścieramy białej części skórki, ponieważ może ona dodać niechcianej goryczy).

Skórkę przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą (do zakrycia całości skórki) – gotujemy, i gdy zacznie wrzeć odcedzamy skórkę na sitku.

Przegotowaną skórkę przekładamy z powrotem do tego samego garnka, dodajemy 3 łyżki cukru trzcinowego i zalewamy rumem – gotujemy na średnim ogniu aż większość płynów odparuje i powstanie gęsty syrop (alkohol w tym czasie powinien odparować, więc lody mogą być podawane również dzieciom:)) – mieszamy od czasu do czasu aby skórka się nie przypaliła.

Gdy całość zgęstnieje odstawiamy garnek z palnika i studzimy.

Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy do niej miód. Cały czas miksując wlewamy bardzo powoli sok z pomarańczy.

Na koniec dodajemy ostudzoną skórkę pomarańczy z całością syropu i posiekane drobno suszone śliwki – miksujemy aż składniki się ładnie połączą (nie dodawajmy gorącej/ciepłej skórki do ubitej śmiatany – może się ona zważyć!).

Masę przekładamy do pojemnika o pojemności min. 1,5l.

Lody wkładamy do zamrażalki na min. 5h – po tym czasie są gotowe do jedzenia:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *