Pomidorowa zupa rybna
Szybki i prosty przepis na pyszną pomidorową zupę rybną – delikatnie ostrą i wyrazistą w smaku.
SKŁADNIKI
Z podanej ilości składników wyjdzie nam około 6 porcji.
- 300g surowego filetu z łososia
- 200g mieszanki owoców morza (np. krążki kalmara, omułki, krewetki, ośmiorniczki) – ja używam mrożonej mieszanki, wcześniej blanszowanej – przed przygotowaniem należy mieszankę rozmrozić
- 1 duża cebula
- 400g pomidorów z puszki (obrane, w całości)
- 400g passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 200ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 1 łyżeczka chili cayenne
- 2 łyżki sosu rybnego
- sok z połowy cytryny
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- garść świeżej natki pietruszki
CZAS PRZYGOTOWANIA
30min.
PRZYGOTOWANIE
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej posiekaną w kostkę cebulę i czosnek – smażymy przez chwilę, następnie dolewamy wino i gotujemy aż cebula się ładnie zeszkli (będzie miękka).
W międzyczasie owoce morza skrapiamy sokiem z połowy cytryny i odstawiamy na później.
Do garnka z cebulą i czosnkiem dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą – gotujemy aż pomidory się rozpadną.
Teraz dodajemy passatę pomidorową i sos rybny. Następnie dorzucamy mieszankę owoców morza (z resztą soku z cytryny) i pokrojonego w duże kawałki łososia.
Całość doprawiamy chili cayenne, solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze około 10min.
Po tym czasie przekładamy zupę na talerze, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami.
I gotowe:)
Smacznego!