Pomidorowa zupa rybna

Pomidorowa zupa rybna

Szybki i prosty przepis na pyszną pomidorową zupę rybną – delikatnie ostrą i wyrazistą w smaku.

SKŁADNIKI

Z podanej ilości składników wyjdzie nam około 6 porcji.

  • 300g surowego filetu z łososia
  • 200g mieszanki owoców morza (np. krążki kalmara, omułki, krewetki, ośmiorniczki) – ja używam mrożonej mieszanki, wcześniej blanszowanej – przed przygotowaniem należy mieszankę rozmrozić
  • 1 duża cebula
  • 400g pomidorów z puszki (obrane, w całości)
  • 400g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 200ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 1 łyżeczka chili cayenne
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sok z połowy cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • garść świeżej natki pietruszki

CZAS PRZYGOTOWANIA

30min.

PRZYGOTOWANIE

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej posiekaną w kostkę cebulę i czosnek – smażymy przez chwilę, następnie dolewamy wino i gotujemy aż cebula się ładnie zeszkli (będzie miękka).

W międzyczasie owoce morza skrapiamy sokiem z połowy cytryny i odstawiamy na później.

Do garnka z cebulą i czosnkiem dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą – gotujemy aż pomidory się rozpadną.

Teraz dodajemy passatę pomidorową i sos rybny. Następnie dorzucamy mieszankę owoców morza (z resztą soku z cytryny) i pokrojonego w duże kawałki łososia.

Całość doprawiamy chili cayenne, solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze około 10min.

Po tym czasie przekładamy zupę na talerze, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *