Pszenny chleb na pszennym zakwasie

Pszenny chleb na pszennym zakwasie

Przepis na pyszny pszenny chleb na pszennym zakwasie, z cudownie chrupiącą skórką. Pieczony w naczyniu żaroodpornym zapewni nam delikatny środek i chrupiącą, złotą skórkę.

SKŁADNIKI

Porcja na jeden bochenek chleba.

ZACZYN:

  • 120g zakwasu pszennego (przepis na domowej roboty zakwas pszenny znajdziesz tutaj)
  • 100g mąki pszennej razowej, typ 2000
  • 100ml ciepłej wody

CIASTO NA CHLEB:

  • wcześniej przygotowany zaczyn
  • 100g maki pszennej razowej, typ 2000
  • 150g mąki pszennej zwykłej, lub pszennej, typ 500
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • około 150ml ciepłej wody

CZAS PRZYGOTOWANIA

Samo przygotowanie chleba wraz z wyrośnięciem i pieczeniem zajmie nam około 2h ale trzeba doliczyć czas wyrastania zaczynu (około 8h) i dzień wcześniej „nakarmienia” zakwasu.

PRZYGOTOWANIE

Dzień przed pieczeniem chleba wyciągamy zakwas pszenny z lodówki i czekamy aż osiągnie temperaturę pokojową (około 1h).

Po tym czasie „karmimy” zakwas, czyli dodajemy 3 łyżki mąki pszennej razowej, typ 2000 i około 4-5 łyżek ciepłej wody (nie gorącej) – całość dokładnie mieszamy w pojemniczku, w którym zwykle przechowujemy zakwas i odstawiamy szczelnie zamknięty do ciepłego i ciemnego miejsca na noc do wyrośnięcia.

Następnego dnia rano odejmujemy od wyrośniętego zakwasu około 120g i przekładamy do dużej miski – resztę zakwasu odstawiamy do lodówki do następnego pieczenia (pamiętaj aby przetrzeć ścianki pojemniczka z resztek zakwasu przed włożeniem do lodówki)
Dokładny opis przygotowania zakwasu pszennego, sposób karmienia i przechowywania znajdziesz tutaj.

Do miski z zakwasem dodajemy 100g mąki pszennej razowej, typ 2000 i około 100ml ciepłej wody (nie gorącej) – dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 6-8h pod przykryciem do ciemnego i ciepłego miejsca do wyrośnięcia – takim sposobem uzyskamy zaczyn do naszego chleba.

Gdy zaczyn ładnie wyrośnie dodajemy do niego mąkę pszenną razową oraz zwykłą, dodajemy cukier, sól oraz dolewamy wody – całość dokładnie mieszamy – możemy również chwilę wyrobić ciasto ręką, ale nie jest to koniecznie w tym przepisie.

Ciasto przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h przykryte szmatką (ciasto trzymamy w ciepłym miejscu). Pamiętaj, że ciasto i chleb podczas pieczenia urosną, więc należy to uwzględnić wybierając naczynie – powinniśmy zostawić trochę „luzu” między chlebem a górną częścią naczynia, aby podczas pieczenia chleb nie przykleił się do niego i podczas ściągania przykrywki nie rozerwać chleba (możemy na wszelki wypadek wysmarować górną część naczynia odrobiną oliwy lub oleju, aby chleb się nie przykleił).

Gdy ciasto wyrośnie rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni z termoobiegiem.

Na wyrośniętym chlebie robimy ozdobne nacięcia za pomocą mokrego noża (tniemy do samego spodu blaszki).

Teraz zakrywamy chleb górną częścią naczynia żaroodpornego i wkładamy do całkowicie nagrzanego piekarnika na około 30min – po tym czasie odkrywamy chleb, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 20-25min.

Po tym czasie wyjmujemy chleb z piekarnika, wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.

Gdy chleb ostygnie jest gotowy do jedzenia:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *